Η Γραφειοκρατική οργάνωση ενός μακροχρόνιου ταξιδιού θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη αν δεν είχαμε τις πληροφορίες από ιστοσελίδες άλλων ταξιδιωτών!
Ψάξαμε στο ίντερνετ, βρήκαμε και απορροφήσαμε τις συμβουλές τους!
Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε την δημιουργία μιας “βάσης”! ‘Όπου οι προσωπικές και ατομικές εκκρεμότητες μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Αποτελείτε από ένα η περισσότερα άτομα στα οποία έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη!
Και ακριβώς εκεί κατάλαβα πόσο δύσκολο είναι για μένα να έχω σε κάποιον τυφλή εμπιστοσύνη!
Σε ποιόν εμπιστεύεσαι τα οικονομικά σου; ποιος παίρνει εξουσιοδοτήσεις για τα πάντα;;
Στην δικιά μας περίπτωση, αυτή την δουλειά την αναλαμβάνουν τα παιδιά μας!
Είναι αρμόδιοι για το ταχυδρομείο μας, την πληρωμή λογαριασμών, κτλπ.
Για να είναι αυτή η “βάση” δημιουργική πρέπει να αποκτήσει από εμάς μια πλήρη εξουσιοδότηση(μέσω συμβολαιογράφου) που φτάνει από την αίτηση για καινούργια ταυτότητα μέχρι και την διατήρηση των τραπεζικών λογαριασμών μας!

Ισχύει η ασφάλεια του οχήματος σε όλο τον κόσμο;
Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες οχημάτων μιλάνε για παγκόσμια ασφάλεια αλλά στην πραγματικότητα εννοούν μόνο την Ευρώπη και λίγες χώρες στην γειτονιά! Στην πράσινη κάρτα αναφέρονται οι χώρες όπου μας καλύπτει η ασφάλειά μας.  Όταν ταξιδεύουμε λοιπόν έξω από αυτές τις χώρες είμαστε χωρίς ασφάλεια! Εκτός από αυτό υπάρχουν και χώρες που σε υποχρεώνουν στα σύνορα να έχεις μια ντόπια δικιά τους ασφάλεια και αυτό ισχύει σε σχεδόν όλες οι χώρες στην βόρεια και νότια Αμερική, χώρες τις Αφρικής και τις Ασίας.. Στις περισσότερες χώρες υπάρχουν στα σύνορα τέτοια γραφεία, δίπλα η ακριβώς μετά από τον έλεγχο διαβατηρίων!

Τι γίνετε με την ασφάλεια υγείας;
Οι ντόπιες ασφάλειες υγείας μας ασφαλίζουν μόνο για λίγες εβδομάδες στο εξωτερικό! Το πολύ για 6 μήνες! Τι γίνετε όμως μετά;
Πχ. Ένας γνωστός μου που ταξίδεψε με την μοτοσυκλέτα του στην ΗΠΑ, αρρώστησε!
Πήγε στο νοσοκομείο! Εκεί του κάναν μία ακτινογραφία, δύο ενέσεις και του δώσανε ένα κουτί με χάπια!
Ο λογαριασμός ήταν 2500$!
Σκεφτείτε τι θα πλήρωνε, να είχε κάποιο κάταγμα η κάτι χειρότερο!
Ένα μικρό ατύχημα ή μια αρρώστια, σε ορισμένες ακριβές χώρες  μπορεί να κοστίσει τόσα πολλά χρήματα που στο τέλος να σε αναγκάσει να διακόψεις το ταξίδι σου!
Υπάρχει και κάτι άλλο! πχ ένα σοβαρό ατύχημα ή αρρώστια σε χώρες που υπάρχει τριτοκοσμική ιατρική περίθαλψη..
Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερα να υπάρχει μια ασφάλεια που αναλαμβάνει όλα τα έξοδα και στην εσχάτη περίπτωση να σε φέρνουν πίσω αεροπορικώς!

Είναι λίγες οι ασφάλειες υγείας που προσφέρουν μια παγκόσμια μακροπρόθεσμη ασφάλεια! Ορισμένες από αυτές: worldnomads  statravel  hansemerkur  adac  bdae

Εμείς διαλέξαμε για το πρώτο ταξίδι την ADAC και στο δεύτερο την Hansermerkut
Κάθε μια από αυτές τις κλείσαμε για 1 χρόνο και έπρεπε να πληρώσουμε το κόστος αμέσως.
Αν διακόψουμε το ταξίδι μας πιο νωρίς παίρνουμε την διαφορά στα χρήματά μας πίσω..θέλουμε να συνεχίσουμε τότε ανανεώνουμε το χρονικό διάστημα της!
Τα προτερήματα αυτής τις ασφάλειας είναι πολλά!
Εκτός από το ότι αναλαμβάνει το κόστος της ιατρικής κάλυψης σε όλο τον κόσμο, σε επαναφέρει αεροπορικώς στην χώρα σου σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε άσχημη κατάσταση ή η ιατρική περίθαλψη τις χώρας που είσαι, είναι ανεπαρκής!
Πρέπει να αναφέρω ότι αυτή η ασφάλεια ισχύει μόνο για το εξωτερικό!

Είναι τα διεθνή έγγραφα αναγκαία;
Σχεδόν όλοι λένε το ίδιο.. τα είχαν μαζί τους αλλά δεν τα χρειάστηκαν ποτέ!..
Έτσι τα βγάλαμε και εμείς! Διεθνή Άδεια κυκλοφορίας και δίπλωμα!

Τι είναι το πολύπτυχο Carnet de passage (CdP) και που το χρειαζόμαστε;

Δεν το χρειαζόμαστε στην Ευρώπη! Είναι όμως απαραίτητο σε ορισμένα κράτη της Ασίας και της Αφρικής . Απαιτείται από τις εκεί τελωνειακές αρχές, κατά την είσοδο ενός οχήματος με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας. Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται από την ΕΛΠΑ, με την προσκόμιση της ελληνικής άδειας κυκλοφορίας και την ταυτότητα του ιδιοκτήτη. Το κόστος έκδοσης είναι περίπου 100€ συν το κόστος εγγύησης! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Αντίγραφα σημαντικών εγγράφων
Σε περίπτωση που χαθούν η κλαπούν σημαντικά έγγραφα είναι σημαντικό να υπάρχουν αντίγραφα..για αυτό τον λόγο σκέναρα όλα τα έγγραφά μας..τα αντίγραφα τα έχω μαζί μας σε μορφή χαρτιού, ψηφιακά σε USB και τα έστειλα μέσω μαιλ στον εαυτό μου! με αυτό τον τρόπο ελπίζω να έχω πάντα πρόσβαση σε αυτά!