Πολλοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας ονειρεύονται να κάνουν ένα μακρινό ταξίδι μαζί με το ταίρι τους.

img_0440-geaendert

Ανυπομονούν να περνούν παρέα μέρες, εβδομάδα ίσως και μήνες, ταξιδεύοντας  και παράλληλα να χάσουν το αίσθημα του χρόνου, έτσι ώστε οι ημέρες και οι ώρες να μην έχουν πλέον καμία σημασία.

Τα νεαρά ερωτευμένα ζευγάρια ονειρεύονται τις εξαιρετικές στιγμές που θα ζήσουν παρέα στο ταξίδι, αλλά η σκέψη αυτή είναι επίσης αρκετά ελκυστική και στα «παλιά» ζευγάρια, που λόγο δουλειάς, δεν βλέπουν ο ένας τον άλλον όσο θα ήθελαν.

Το πραγματοποιήσαμε! Ως ζευγάρι ταξιδέψαμε με τις μοτοσυκλέτες μας ,στα ατελείωτα τοπία των ΗΠΑ, με απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες διασχίσαμε το Μεξικό, βρεθήκαμε στους δρόμους της Σαχάρας, και με σχεδόν άδεια ντεπόζιτα βενζίνης στις ρωσικές Τούντρες.

Ήμασταν μαζί 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Και αυτό για δύο ολόκληρα χρόνια!

Τώρα σκέφτεστε, απίστευτο και φοβερό πράγμα, έτσι; Λοιπόν, κατά κάποιο τρόπο έχετε δίκιο. Ταξιδεύοντας ως ζευγάρι είναι μια πραγματικά απίστευτη και φοβερή εμπειρία.

Στην προετοιμασία του ταξιδιού σκεφτόμαστε πάντα στα ελκυστικά και θετικά αποτελέσματα που θα έχει ένα κοινό ταξίδι και για τον δεσμό.

Οι σκέψεις παραπλανιούνται σε στυλ:

Μαζί ενάντια στον υπόλοιπο κόσμο!

Όταν προκύπτουν καταστάσεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι όλα είναι εναντίον μας, θα έχουμε τουλάχιστον ο ένας τον άλλον ! Είμαστε δύο και θα βρούμε μια καλή λύση στα προβλήματα που θα προκύψουν.

Οι προκλήσεις θα μας ενώνουν – θα κυριαρχήσει το αίσθημα ότι μαζί είμαστε δυνατοί.

Το να μοιραζόμαστε με τον άλλον τις ανησυχίες και τα προβλήματα επί τόπου είναι καλύτερα από το να προσπαθούμε να τα λύσουμε μέσω τηλεφώνου ή εμαιλ.

Μια υπέροχη παρενέργεια του ταξιδιού: Ένας δυναμικά αναπτυγμένος δεσμός.!

Όλα ακούγονται όμορφα και υπέροχα και για να παραμείνουν έτσι όμορφα, καλό θα ήταν να ρίξουμε και μια ματιά στην άλλη πλευρά του νομίσματος!

Ένα μακροχρόνιο ταξίδι ως ζευγάρι δεν είναι ούτε μια βόλτα για πικνίκ, ούτε διακοπές. Εδώ κρύβετε μεγάλος κίνδυνος για δυναμικές συγκρούσεις μεταξύ μας!

Λέγεται ότι κάθε τρίτος χωρισμός γίνεται στην διάρκεια ενός ταξιδιού.

Το θέμα είναι τόσο σοβαρό, που θα πρέπει να αναρωτηθείτε: Είναι η σχέση αρκετά ισχυρή για να επιβιώσει άθικτα ένα τέτοιο ταξίδι ;

Η μεγαλύτερη πρόκληση: Από μια υγιές απόσταση μεταξύ σας, στην απόλυτη συμβίωση.

Τώρα θα έχετε το ταίρι σας κάθε μέρα! Ειδικά αυτή η γοητευτική σκέψη ,24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, και αυτό για ολόκληρους μήνες, ακριβώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει και το πρώτο πρόβλημα.

Η αρχική επιθυμία να περάσετε αρκετό χρόνο μαζί, μετατρέπεται σε μια απροσδόκητα μεγάλη πρόκληση!

Η ζωή θα είναι πολύ πιο διαφορετική από αυτή που αρχικά φανταζόσασταν! Δεν υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες για να τραβηχτείτε λίγο πίσω..

Οι συγκρούσεις κλιμακώνονται πάντα, όταν μειώνεται η απόσταση και η δυνατότητα απόσυρσης! Ακριβώς αυτή είναι η πρόκληση σε ένα ταξίδι σαν ζευγάρι!

Για να πάνε όλα καλά: Σχεδιάστε το ταξίδι μαζί.

Για ένα επιτυχημένο μακροχρόνιο ταξίδι ως ζευγάρι, είναι σημαντικό να συζητήσετε για τις επιθυμίες και τις ανάγκες του καθενός και, πάνω απ ‘όλα, να τις πραγματοποιήσετε.

Τα πράγματα βέβαια γίνονται λίγο δύσκολα εάν ο ένας προτιμά να ταξιδεύει στις ψυχρές περιοχές, και ο άλλος αρχίζει να νιώθει άνετα από τους 35 βαθμούς και άνω , αλλά και εδώ γίνετε συμβιβασμός.

Γιατί να μην ταξιδέψεις ακόμη και εκεί, που από μόνος σου δεν θα πήγαινες ποτέ;

Η λύση εδώ βρίσκετε στο μείγμα: χωρίστε τους προορισμούς 50/50 και αποφασίστε από κοινού, προς τα που θέλετε να ταξιδέψετε πρώτα.

Σχεδιάστε απλά το ταξίδι σας και όχι με μεγάλη ακρίβειααφήστε αρκετό χώρο για αυθόρμητες επιλογές, και από αυτές υπάρχουν πάρα πολλές.. τις καλύτερες θα τις βρίσκετε επί τόπου.
Το ίδιο ισχύει για τις καθημερινές αποστάσεις. Ο ένας προτιμάει τις γρήγορες διαδρομές, ο άλλος προτιμά να ταξιδεύει από το χωριό σε χωριό. Και εδώ βοηθάει ο 50/50 προγραμματισμός. Την μια μέρα σχεδιάζει ο ένας την διαδρομή και την άλλη μέρα ο άλλος. Η εμπειρία μας με αυτό είναι αρκετά θετική. Μείναμε τόσο ευχαριστημένοι που μετά από λίγο καιρό το επεκτείναμε από χώρα σε χώρα.. Την μια χώρα την προγραμμάτιζε ο ένας την επόμενη ο άλλος!

Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να οργανώσουμε έτσι την ημέρα, ώστε και οι δύο να νιώθουν άνετα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να είναι ένας από τους δύο δυσαρεστημένος με την οργάνωση του ταξίδι.

Λάβαμε αρκετές ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα και αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε ορισμένες από αυτές:

-Μια αρκετά συχνή ερώτηση: Τσακωθήκατε στο ταξίδι σας;

Γιώργος: Ναι και βέβαια! είναι φυσιολογικό .. Οι τσακωμοί σε ένα ταξίδι είναι μεν αρκετά έντονοι αλλά δεν έχουν την ίδια μακρά διάρκεια που θα είχαν στο σπίτι!

Τσακωθήκαμε, αγαπηθήκαμε, συμφιλιωθήκαμε και χαρήκαμε.

Η ουσία είναι ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού βιώσαμε μαζί κάθε συναίσθημα που υπάρχει. Και τελικά όλα αυτά οδήγησαν στο να γίνει η σχέση ακόμη πιο σημαντική!

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να απολαμβάνεις με το ταίρι σου, πχ τους αμμόλοφους τις Σαχάρας.. ή να δοκιμάζετε για πρώτη φορά μαζί την γεύση της μεξικάνικης τορτίγιας.. να γελάτε μαζί ή να θυμώνετε και να καταριέστε αυτόν που σας έκλεψε το πορτοφόλι..

Αλλά κατά την γνώμη μου δεν είναι μόνο η ζωή του ταξιδιού που μπορούμε σαν ζευγάρι να απολαύσουμε πιο έντονα, είναι επίσης και ο χρόνος μετά το ταξίδι.

Ένα πράγμα που μπορώ να σας πω από τώρα, Όταν τελειώσει ένα ταξίδι ανά τον κόσμο και επιστρέφεις στο σπίτι, θα σου πέφτει το νταβάνι στο κεφάλι.! Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από το να βυθίζεσαι στις κοινές αναμνήσεις μαζί με το ταίρι σου; Ανεκτίμητη εμπειρία.

–Ερώτηση: Ταξιδεύετε με ένα κοινό χρηματικό ποσό; Και αν όχι πως τα ρυθμίζετε μεταξύ σας;

Γιώργος: Ταξιδεύουμε με ένα κοινό χρηματικό ποσό και αναλόγως τις περιοχές που θα ταξιδέψουμε γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα του ταξιδιού..

Ωστόσο, σε πολλά ζευγάρια το χιούμορ τελειώνει πράγματι στον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό και δημιουργεί αρκετές διαφωνίες..

Είναι θέμα συμπεριφοράς και συχνά έχει να κάνει με το αν κάποιος προσπαθεί να χειρίζεται τα οικονομικά σαν ένας τσιγκούνης Σκοτσέζος και ταυτόχρονα σαν ανοιχτοχέρης Ναπολιτάνος..
Για παράδειγμα:
Νιώθεις κουρασμένος, και επιλέγεις για τις ανάγκες σου μια σχετικά πολυτελή διανυκτέρευση με καλό μπάνιο, άνετο κρεβάτι, αλλά γκρινιάζεις εάν το ταίρι σου παραγγείλει ένα καλό μπουκάλι κρασί!

Εδώ είναι σημαντικό να λαμβάνεις υπόψη σου και τις απαιτήσεις του άλλου!

–Ερώτηση: Έχετε έναν καταμερισμό εργασίας στο ταξίδι σας; Αν ναι, πώς μοιάζει;

Άννα: Η βασική δουλειά μου είναι η τροφή και έτσι κουβαλάω μαζί μου την μικρή ταξιδιωτική κουζίνα. Η πείνα σε κάνει αυτόματα γκρινιάρη. Και για να αποφύγουμε τις γκρίνιες πρέπει να είμαστε σχεδόν πάντα χορτάτοι. :-) Μερικές φορές βγαίνουμε για φαγητό, αλλά μαγειρεύω όσο πιο συχνά γίνεται, γιατί είναι πιο υγιεινό και οικονομικό.

Επίσης καταγράφω την διαδρομή στο ημερολόγιο και με λίγα λόγια περιγράφω που οδηγήσαμε, τι είδαμε και τις εμπειρίες της ημέρας. Δημιουργώ το πλαίσιο,( σκελετό), για τα ταξιδιωτικά άρθρα. Το αναλυτικό γράψιμο των άρθρων το κάνω μαζί με τον Γιώργο πράγμα που πρέπει μετά να μεταφραστεί ή στα ελληνικά ή στα γερμανικά.. αναλόγως ποιος το γράφει και σε ποια γλώσσα.

Αυτό που ακολουθεί το κάνουμε εναλλάξ.

Όταν σταματάμε για διανυκτέρευση και έχουμε Wi-Fi που συνήθως το έχουμε προσπαθώ να προγραμματίσω την επομένη ημέρα. Κοιτάζω τη διαδρομή, τα αξιοθέατα που βρίσκονται κατά μήκος της, τις καιρικές συνθήκες, ψάχνω για διανυκτέρευση, είτε αυτή είναι σε κάμπινγκ, είτε σε φθηνούς ξενώνες. Εδώ προτιμάμε πάντα αυτούς με ασφαλής πάρκινγκ και μια κοινή κουζίνα. Η κοινή κουζίνα είναι πιο άνετη από το γκαζάκι μας.. επίσης προσέχω τον προϋπολογισμό ταξιδιού.

Όταν διανύουμε μεγάλες διαδρομές, προτιμώ να έχω είδη εξασφαλίσει την διανυκτέρευση από την προηγούμενη ημέρα. Συχνά στο τέλος μίας κουραστικής ημέρας, μας περιμένει μια οδικά χαοτική πόλη!. Έτσι ξέρουμε τουλάχιστον που θα διανυκτερεύσουμε και πάμε κατευθείαν εκεί..

Για την διαδρομή προσπαθώ να βρίσκω επαρχιακούς δρόμους με λίγη κίνηση . Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρω για σχεδόν κάθε δρομάκι, τις συντεταγμένες του και με αυτές να τροφοδοτήσω τα GPS..

Εκτός από τον προγραμματισμό την επόμενης ημέρας, που είναι κοινή δουλειά και κάνουμε εναλλάξ, η καθημερινή δουλειά του Γιώργου είναι το στήσιμο και μάζεμα στης σκηνής, φούσκωμα των στρωμάτων αέρος, να φορτώνει τις ηλεκτρονικές συσκευές, είναι υπεύθυνος για την κατάσταση των μοτοσικλετών, από την πίεση των ελαστικών, την λίπανση της αλυσίδας μέχρι και τις επισκευές τους, σε περίπτωση που το χρειάζονται .

Επίσης ταξινομεί τις φωτογραφίες και δημιουργεί τα βίντεό μας

–Ερώτηση: Ποιες καινούργιες ρουτίνες εξελίχθηκαν στα ταξίδια σας;

Άννα: Η καθημερινή ρουτίνα του σπιτιού δεν συγκρίνονται με αυτές του ταξιδιού. Από την στιγμή όμως που το ταξίδι γίνετε ρουτίνα τότε μπορούμε να μιλήσουμε και για αυτήν. Πως είναι μια τέτοια ρουτίνα;

Ξυπνάς το πρωί, πίνεις τον καφέ , μαζεύεις τα πράγματά . Ξεκινάς την διαδρομή σου.. στον δρόμο φουλάρεις βενζίνη, ψωνίζεις για την ημέρα και μετά έχεις μπροστά σου αρκετά χιλιόμετρα και τοπία. Κάνεις στάσεις.. τρως κάτι.. μιλάς λίγο με τους ντόπιους.. βλέπεις αξιοθέατα.. βγάζεις φωτογραφίες.. και κάπως έτσι φτάνεις στον προορισμό της ημέρας.. στήνεις την σκηνή σου.. μαγειρεύεις.. σχεδιάζεις τον προορισμό για την επόμενη ημέρα.. γράφεις ημερολόγιο.. και κοιμάσαι! Την επόμενη ημέρα επαναλαμβάνονται τα ίδια! Εκεί που είναι ωραία κάθεσαι για λίγες ημέρες παραπάνω, γνωρίζεις το τρόπο ζωής των κατοίκων ίσως κάνεις και λίγες φιλίες!.. Αυτή είναι η ρουτίνα του ταξιδιού!
Όσο βρισκόμασταν στο σπίτι, το βράδυ μιλάμε για τη δουλειά και για όλα αυτά που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ίδιο κάνουμε και στο ταξίδι!.. αλλά τα θέματα είναι διαφορετικά. Το ενδιαφέρων εδώ είναι ότι, παρόλο που βλέπουμε και βιώνουμε τις ίδιες καταστάσεις, τις αισθανόμαστε διαφορετικά.


–Ερώτηση: Πώς αποφασίζετε πού / πώς / πότε ταξιδεύετε; Τι κάνετε αν δεν συμφωνείτε;

Γιώργος: Πια κατεύθυνση θα πάρουμε και ποιες χώρες θέλουμε να δούμε το σχεδιάζουμε πριν από το ταξίδι. Σε αυτό παίζουν ρόλο και τα οικονομικά μας. Αφού λοιπόν έχουμε την διαδρομή, μαζεύουμε πληροφορίες για τις χώρες και ότι είναι απαραίτητα για αυτές.. από βίζες, επίσημα χαρτιά, μέχρι ανταλλακτικά για τις μοτοσυκλέτες κτλπ.

Τις καθημερινές καταστάσεις, στο ταξίδι δεν μπορούμε να τις προγραμματίσουμε εκ των προτέρων. Πχ, ο καιρός, η υγεία, η κακή κατάσταση των δρόμων, προβλήματα με τις μοτοσυκλέτες κτλπ. Και δεν είναι ανάγκη να προγραμματίζουμε όλα.. η κατεύθυνση φτάνει.. μας αρέσει να αφήνουμε αρκετό χώρο για τον αυθορμητισμό. Εάν διαφωνούμε σε κάτι, θα προσπαθήσουμε πρώτα να συμβιβαστούμε, αλλά και οι τσακωμοί δεν είναι και καθόλου ασυνήθιστοι, παραμένουν όμως σε έναν υγιεί βαθμό..

–Ερώτηση: Τι συμβουλή δίνετε στα άλλα ζευγάρια που ξεκινούν ένα παγκόσμιο-μακροχρόνιο ταξίδι;

Άννα: Τι θα συμβεί σε ένα τέτοιο ταξίδι και πώς θα αναπτυχθεί η σχέση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εκ των προτέρων. Στην καλύτερη περίπτωση, το ζευγάρι συμπληρώνει ο ένας τον άλλον και αναγνωρίζει ακόμα και στις προσωπικές του διαφορές, τα θετικά του άλλου.

Είστε ένα ζευγάρι, έχετε μια σχέση, οπότε βασικά ξέρετε ότι ταιριάζετε μαζί.
Από εκεί και πέρα πρέπει να είστε ανοιχτοί για τις εμπειρίες που θα σας φέρει ένα μακροπρόθεσμο ταξίδι. Μια από αυτές είναι, 24 ώρες την ημέρα μαζί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για την δικιά μας περίπτωση, και όταν έχουμε στρες μεταξύ μας, χρησιμοποιώ ορισμένουςβοηθούς“! Οι απλοί βοηθοί είναι: ένας καφές, τσιγάρο, λίγο φαγητό. Ακολουθούν, τα βιβλία μου στο Kindle ή στο Λάπτοπ.

Με αυτά μπορώ να τραβηχτώ πίσω και να διαβάσω. Ή πηγαίνω μια βόλτα μόνη μου.

Δεν χρειάζεται αναγκαστικά χώρος για να τραβηχτείς πίσω, αλλά η ικανότητα να παραμείνεις σιωπηλός, να μπορείς να ασχοληθείς με τον εαυτό του και να βρεις την ησυχία σου.

Στις χειρότερες περιπτώσεις, γράφω στο ημερολόγιό τον θυμό μου, βρίζω ξεσπάω.. και μετά από λίγες μέρες το ξαναδιαβάζω, το θεωρώ ασήμαντο και το διαγράφω..
Είναι επίσης σημαντικό που και που να κάνεις κάτι χωρίς το ταίρι σου. Μια βόλτα στην πόλη, μια πεζοπορία.. απλά να περάσεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Αυτό το έχει ανάγκη ο καθένας.

Ο Γιώργος μερικές φορές ήθελε να οδηγεί ταχύτερα! Τότε κανονίζαμε ένα σημείο συνάντησης και ήταν όλα εντάξει. Αυτό έπρεπε να το κάναμε συχνότερα, γιατί ο αργός ρυθμός μου τον ενοχλούσε συχνά και εμένα με ενοχλούσε η γκρίνια του σχετικά με αυτό..

Ένα τέτοιο ταξίδι χρειάζεται αποδοχή και σεβασμό στον άλλον και αρκετή υπομονή (σας προτείνω προτού ξεκινήσετε το ταξίδι να βάλετε 2-3 κιλά εφεδρική υπομονή στο τσαντάκι σας για την έχετε μαζί!) .. Αλλά επίσης να πάρετε μαζί σας ευγνωμοσύνη και ταπεινότητα, επειδή μπορείτε να ταξιδεύετε.. Γιατί αυτό είναι ένα προνόμιο και μια πολυτέλεια που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν και δεν τολμούν καν να την ονειρευτούν.

Ακριβώς αυτό θα το δείτε, θα το βιώσετε αλλά και θα το ακούσετε, ταξιδεύοντας σε φτωχές χώρες! Τότε θα καταλάβετε ότι αρκετές από τις απαιτήσεις, επιθυμίες και ανησυχίες που έχετε για αυτόν τον τρόπο ζωής είναι τελείως γελοίες.

Σαχάρα, εργκ σεμπι
Σαχάρα, εργκ σεμπι

Written by 

2 thoughts on “Ταξιδεύοντας ως ζευγάρι”

  1. Ειστε υπεροχοι και δυναμικα ταξιδιωτικοι..ευχομαι οι εμπειριες σας να βγαλουν πολλες
    ανησυχιες ψυχων στο δρομο..ευχαριστουμε που μοιραζεστε τις εμπειριες σας,να ειστε πολυ καλα..μ’ ατελειωτα χιλιομετρα..

  2. Είστε γλυκές και ταξιδεύετε όπως πολύ λίγοι το κάνουν.Οι ορίζοντες σας έχουν άνοιξη και θα ανοίγουν συνεχώς ο δρόμος είναι δικό σας…καλά χιλιόμετρα με δύναμη υγεία και αγαπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.