Οι μοτοσυκλέτες μας στην Αμερικάνική ήπειρο. Μεταφορά και γραφειοκρατία.

Όσο βρισκόμασταν στην Πορτογαλία την Ισπανία και το Μαρόκο, ψάχναμε για μια καλή φτηνή εταιρία που θα αναλάμβανε την μεταφορά των μηχανών μας στην Αμερικανική ήπειρο..
Ακούσαμε πολλούς, αλλά μάταια περιμέναμε απάντηση από τις εταιρίες. Το αποκορύφωμα ήταν στο Μαρόκο και ειδικά στην εμπορική και βιομηχανική πόλη Καζαμπλάνκα. Περάσαμε μια ολόκληρη εβδομάδα με το να επισκεπτόμαστε τις κάργκο εταιρίες και να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση για την μεταφορά! Λίγες ήταν αυτές οι εταιρίες που μας το έλεγαν ξεκάθαρα: “Δεν δουλεύουμε με ιδιώτες”.. οι περισσότερες άρχιζαν με το “κανένα πρόβλημα” ανταλλαγεί τηλεφώνων και εμαιλ μέχρι τα στοιχεία από τις μοτοσυκλέτες..και εκεί τελείωνε η όλη φάση!
Άδικα περιμέναμε απάντηση και άδικα τους τηλεφωνούσαμε..
Τελικά η εμπειρία μας είναι, ότι μοναδική εταιρία στην Ευρώπη που υπόσχεται και υλοποιεί μια μεταφορά χωρίς προβλήματα και κρυφά έξοδα είναι η εταιρία intime  από το Αμβούργο.
Μεταφέρουν με πλοίο σε κοντέινερ, αεροπορικώς σε κουτί, ή ακόμα ανοιχτές ( fly&ride) όπως οι δικές μας, από όλο τον κόσμο και σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Μέσω ίντερνετ δώσαμε τα στοιχεία από τις μηχανές και μέσω εμαιλ την ίδια ημέρα ήρθε η προσφορά τους..
Η τιμή εξαρτάτε από τον προορισμό, το είδος μεταφοράς ( πλοίο η αεροπλάνο ) και το αν θα είναι σε κοντέινερ με άλλες μηχανές ( το φτηνότερο, αλλά θέλει χρόνο ) ή σε κουτί ή ανοιχτές..
Ανοιχτές πάνε μόνο αεροπορικώς. Η εταιρία προσφέρει την πιο φτηνή και γραφειοκρατικά εύκολη μεταφορά στην Αμερικανική ήπειρο αεροπορικώς προς το Μεξικό. Για εμάς ειναι σημαντικό να κρατήσουμε το κόστος μεταφοράς όσο γίνετε πιο χαμηλό και έτσι διαλέξαμε αυτόν τον προορισμό.. Πάμε λοιπόν Μεξικό!
Οι τιμές τους είναι σε σύγκριση με τους άλλους οι φτηνότερες και το σέρβις πολύ καλό!
Προετοιμάζουν όλα τα χαρτιά, παραδίδουμε τις μηχανές και με την υπογραφή μας εγγυόμαστε ότι οι μοτοσυκλέτες δεν έχουν στο ντεπόζιτο περισσότερο από 3 λίτρα βενζίνης ( αυτό μας το είπε από την αρχή και έτσι βγάλαμε την βενζίνη πρώτου τις παραδώσουμε), και ότι στις βαλίτσες δεν υπάρχουν σπρέι η οτιδήποτε άλλο που μπορεί να εκραγεί. Κανονικά οι βαλίτσες τις μοτοσυκλέτας πρέπει να είναι άδειες και ξεκλείδωτες, σε εμάς κάναν την χάρη να βάλουμε σε αυτές το κράνος, τον ρουχισμό τις μοτοσυκλέτας και τα εργαλεία..


Το ότι είχα ξεχάσει ένα WD40 στο βαλιτσάκι με τα εργαλεία μου, παραλίγο να μου κοστίσει μια μήνυση από την αεροπορική εταιρία.
Οι μηχανές μας βρισκόντουσαν στο ίδιο αεροπλάνο με εμάς.

One way εισιτήριο για το Μεξικό

Αγοράσαμε ένα One way εισιτήριο για το Μεξικό, και μια μέρα προτού το ταξίδι μαθαίνουμε ότι για να μπεις στο αεροπλάνο πρέπει να αποδείξεις στο check in ότι θα εγκαταλείψεις πάλι την χώρα, αλλιώς, σου απαγορεύουν την είσοδο στο αεροπλάνο!.
Η απόδειξη αυτή πρέπει να είναι ένα εισιτήριο με αεροπλάνο ή πλοίο.. δεν αποδέχονται τίποτε άλλο! και ας τους λέμε ότι θα φύγουμε από την χώρα με τις μοτοσυκλέτες μας.. Έτσι αναγκαστήκαμε την τελευταία στιγμή να αγοράσουμε ένα αεροπορικό εισιτήριο από το Κανκούν του Μεξικού για την Κούβα με 50€ το άτομο. Ήταν ότι πιο φτηνό μπορούσαμε να βρούμε.
Πρόκειται για μια πτήση που δεν θα κάνουμε και ο σκοπός της ειναι μόνο για να αποδείξουμε ότι θα  εγκαταλείψουμε την χώρα! Πάντως κλείσαμε και μια ασφάλεια επιστροφής των χρημάτων σε περίπτωση που “αρρωστήσουμε” και δεν μπορούμε να πετάξουμε, και είμαστε από τώρα σίγουροι ότι την ημερομηνία αυτή, θα έχουμε και οι δυο πολύ υψηλό πυρετό..
Στο Αεροπλάνο μας δίνουν τα χαρτιά που πρέπει να συμπληρώσουμε για την βίζα, εδώ είναι σημαντικό εκτός από τα στοιχεία μας, να γράψουμε τις ημέρες που θέλουμε να παραμείνουμε στην χώρα. Επιτρέπονται 180 ημέρες με τουριστική βίζα. και εμείς αυτό κάναμε, ζητήσαμε 180 μέρες βίζα. Είναι επίσης σημαντικό να το πούμε αυτό και στον έλεγχο διαβατηρίων για να το γράψουν στην βίζα.

Εκτελώνιση

Η μεταφορική εταιρία intime, έχει εδώ στο Kανκούν του Μεξικού, μια αντιπροσωπία και βοηθούν στην εκτελώνιση. Με το που προσγειωθήκαμε (Σαββάτο απόγευμα) και περάσαμε από τον έλεγχο, ταχτοποιήσαμε και την βίζα μας, ήρθαμε αμέσως σε επαφή με την εταιρία αυτή.
Μας πληροφόρησαν ότι το σαββατοκύριακο και την Δεύτερα είναι το τελωνείο κλειστό. Την τρίτη θα έχουμε πρόσβαση στις μηχανές μας. Και έτσι ήταν. Τρίτη πρωί κατά τις 9 πήγαμε στο γραφείο τους.
Μας υποδέχτηκε μια πολύ ευγενική και εξυπηρετική κοπέλα, η οποία μας έδωσε όλα όσα χρειαζόμασταν για την εκτελώνιση, όλα εκτός από ένα χαρτί..και αυτό το χαρτί έχει λίγο βαβούρα! Είναι για την προσωρινή εισαγωγή οχημάτων και ονομάζετε “permiso de importatión temporale de vehículos”.

Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται στο Μεξικό από μόνο μία τράπεζα και αυτή λέγετε Benjercito. Υπάρχουν δύο τέτοιες τράπεζες στην πόλη, άλλα μόνο μία από αυτές τις δύο δίνει το πιστοποιητικό αυτό. Η διεύθυνσή της είναι: Carretera Puerto Juarez Punta Saam km 300 Manzana 2 Sm 86, 85, 77520 Cancún, Q.R. Συντεταγμένες στο GPS: N21.190740 W-86.807299. Το πιστοποιητικό κοστίζει 60 δολάρια. Εκτός από αυτά πρέπει να δώσουμε μια εγγύηση των 400 δολαρίων για κάθε μηχανή. Η εγγύηση επιστρέφετε όταν το όχημα εγκαταλείψει την χώρα. Η πληρωμή γίνετε επί τόπου, με πιστωτική κάρτα ή ρευστά.
Προτιμάτε η πιστωτική κάρτα γιατί δεν είναι τόσο προβληματική, προβληματική από το θέμα τις επιστροφής των χρημάτων. Αλλιώς στην έξοδο από την χώρα και για να πάρουμε πίσω τα ρευστά χρήματα πρέπει να περάσουμε από ορισμένα προδιαγραμμένα μεγάλα σύνορα..

Η πληρωμή με την πιστωτική κάρτα είναι λοιπόν καλύτερη, η μόνο προϋπόθεση είναι ότι αυτή πρέπει να είναι βγαλμένη στο όνομα του ιδιοκτήτη τις μοτοσυκλέτας.
Η άδεια προσωρινής εισαγωγής, συνοδεύετε με ένα αυτοκόλλητο το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί στο όχημα.
Προτού θα εγκαταλείψουμε την χώρα, στα σύνορα πρέπει οπωσδήποτε να πάμε στο τελωνείο και να ακυρώσουμε την προσωρινή άδεια εισαγωγής και έτσι την επόμενη μέρα έχουμε πίσω στην τράπεζά μας τα 400 δολάρια εγγύηση.

Για να αποκτήσουμε την άδεια προσωρινής εισαγωγής χρειαζόμαστε:
Διαβατήριο.
Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
Δίπλωμα οδηγήσεις( υπάρχουν περιπτώσεις που ζητάν διεθνή χαρτιά),
Τα χαρτιά της μεταφοράς από την κάργκο εταιρία.
Την βίζα.
Με την βίζα την πατήσαμε εμείς! Η μεξικάνική βίζα δίνετε σε ένα ξεχωριστό χαρτί και δεν είναι η σφραγίδα που βάζουν στο διαβατήριο.. αυτό το χαρτί το ξεχάσαμε στο διαμέρισμα και έτσι αναγκαστήκαμε να πάμε πάλι εκεί.
Το κακό όμως δεν ήταν μεγάλο, γιατί η κυρία τις τράπεζας που επεξεργαζόταν την αίτηση μας, ήθελε από όλα τα χαρτιά, άδειες, διπλώματα διαβατήρια κτλπ, 4 φωτοτυπίες από το καθένα.. το φωτοτυπικό μηχάνημα που είχε πίσω της δεν ήθελε να το χρησιμοποιήσει..
Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι, όταν το προσωπικό χρειάζεστε ένα διάλειμμα για τσιγάρο η καφέ στέλνουν τον κοσμάκη για φωτοτυπίες 🙂 τελικά χρειάστηκε από όλα μόνο μια φωτοτυπία..

Έτσι και αλλιώς θα επιστρέφαμε στην πόλη για την ξεχασμένη βίζα, οπότε η άρνησή της να κάνουμε εκεί σε αυτή τις φωτοτυπίες δεν μας πείραξε και πολύ..

Μιάμιση ώρα αργότερα και με μια πλαστική σακούλα γεμάτη με αυθεντικά και φωτοτυπίες επιστρέφουμε στην τράπεζα.

Η τράπεζα ήταν γεμάτη και μπροστά της είχε δημιουργηθεί μια ολόκληρη ουρά. Μας είδε και μας φώναξε να πάμε κοντά της, δόξα τον θεό δεν αναγκαστήκαμε να περιμένουμε.
Από εκεί και μετά έγιναν όλα πολύ γρήγορα, πήραμε την άδεια προσωρινής εισαγωγής πληρώσαμε την εγγύηση και τελειώσαμε.  Μιας και βρισκόμασταν στο λιμάνι μεσημεριάτικα και μπροστά από μια ψαροταβέρνα που μοσχοβολούσε, φάγαμε νόστιμες γαρίδες..

Με ταξί στο αεροδρόμιο

όταν ακούει ο μεξικάνικος ταξιτζής στο Κανκούν αεροδρόμιο, σου βγάζει την ταρίφα και σου λέει, ανεξάρτητα το που βρίσκεσαι, 30 δολάρια.. προς το αεροδρόμιο θέλουν πάντα δολάρια.

Τα πληρώσαμε με το σκεπτικό είναι η τελευταία φορά που πληρώνουμε ταξί.

Στο τελωνείο, μας περίμεναν: Για τις Χόντα μηχανές έτσι;; ελάτε..
Εκεί, το σεκιούριτι μας οδηγεί σε 4 γραφεία.. οι υπάλληλοι κοντρολάρουν όλα τα χαρτιά συν τις μηχανές. Στον τέταρτο γραφείο πληρώνουμε 140 δολάρια για τον εκτελωνισμό.
Αυτό ήταν, με το πέρα δώθε πέρασαν 8 ώρες αλλά είμαστε χαρούμενοι που έχουμε πάλι τις μηχανές μας.


ο πρώτος προορισμός είναι το πιο κοντινό βενζινάδικο..

Επιστροφή στην Ευρώπη

Έξη μήνες αργότερα βρισκόμασταν στον Καναδά και κοντά στην πόλη Βανκούβερ. Το ταξίδι μας πλησίαζε στο τέλος του. Εκεί αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τις μοτοσυκλέτες μας πίσω στην Ευρώπη με την αεροπορική εταιρία Air Canada.
Η εταιρία Air Canada προσφέρει φθηνή μεταφορά μοτοσυκλετών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Οι μηχανές μεταφέρονται με το πρόγραμμα fly and ride, δηλαδή ανοιχτές χωρίς κουτί, απλά δένονται μόνο σε παλέτες. Οι βαλίτσες και τα σακίδια μπορούν να παραμείνουν γεμάτα στη μοτοσυκλέτα.
Το κόστος είναι περίπου 800 ευρώ ανά μοτοσικλέτα, συν 80 ευρώ για το έγγραφο «Επικίνδυνα εμπορεύματα»( τιμές Αύγουστος 2017). Επικοινωνήσαμε με έναν υπάλληλο της Air Canada μέσω εμαιλ. ( Uwe.siebenborn@aircanada.ca )
Ο φιλικός άνθρωπος μας εξηγείσαι τη διαδικασία και μας έκανε την κράτηση. Δυο μοτοσυκλέτες από Βανκούβερ προς  Φρανκφούρτη.

Λόγο του ότι η πτήση αυτή, είχε μεν χώρο για τις μοτοσυκλέτες αλλά όχι για επιβάτες ( η οικονομική Economy Class ήταν γεμάτη)  είχαμε την δυνατότητα να κλείσουμε πτήση μια μέρα νωρίτερα ή δυο μέρες αργότερα.. Η λογική λέει ότι δυο μέρες αργότερα θα ειναι το πιο σωστό.. δεν αφήνουμε τις μοτοσυκλέτες μόνες τους στο ξένο αεροδρόμιο και σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα θα βρισκόμαστε επί τόπου, θα μπορούμε και θα έχουμε τον χρόνο να δράσουμε..  κλείνουμε λοιπόν τα δικά μας εισιτήρια δυο ημέρες αργότερα.

Βέβαια και εδώ υπάρχει γραφειοκρατία άλλα σε αυτή την περίπτωση γίνετε τελείως απολαυστικά.. στο κάτω κάτω βρισκόμαστε στον Καναδά.. και όχι οπουδήποτε στον Καναδά αλλά στην Βρετανική Κολομβία σε ένα κάμπινγκ μοτοσικλετιστών, καθισμένοι στο μπαρ, ή ξαπλωμένοι κάτω από τα δέντρα, ανάμεσα από φιλικούς και βοηθητικούς φίλους με τα ψυγεία γεμάτα με κρύα ποτά και για να γίνει η περιγραφή πιο τέλεια πρέπει να πω ότι όλη η γραφειοκρατική διαδικασία γίνετε μέσω ίντερνετ στο λάπτοπ..

Εδώ το απαιτούμενο έγγραφο έχει να κάνει με τα  «Επικίνδυνα εμπορεύματα», μας έδωσαν μια ηλεκτρονική διεύθυνση από μια εταιρεία εδώ στον Καναδά που τα εκδίδει. Αυτοί με την σειρά τους μας έστειλαν το έγγραφο μέσω εμαιλ, το οποίο πρέπει να συμπληρώσουμε και να το στείλουμε πίσω με υπογραφή.
Το τελικό έγγραφο στάλθηκε και αυτό σε εμάς μέσω εμαιλ.
Πρέπει μόνο να το εκτυπώσουμε 3 φορές και να το παραδώσουμε με τις μοτοσυκλέτες στο Cargo Air Canada στο Βανκούβερ. Δεδομένου ότι δεν διαθέτουμε έναν εκτυπωτή, ζητάμε από τη Mary, την ιδιοκτήτρια του κάμπινκγ, να το εκτυπώσει για εμάς. Πράγμα που έκανε πολύ ευχαρίστως..

Με το έγγραφο επικίνδυνων εμπορευμάτων, βεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχουν εκρηκτικές ή εύφλεκτες ουσίες στη μοτοσικλέτα και τις βαλίτσες. Το ντεπόζιτο πρέπει να περιέχει λιγότερα από 3 λίτρα βενζίνης. Αυτό το γνωρίζουμε ήδη από το ταξίδι προς το Κανκούν. Τα τελωνειακά έγγραφα δεν είναι απαραίτητα καθώς οι μοτοσυκλέτες μας είναι εγγεγραμμένες στη χώρα προορισμού, την Γερμανία.

Χρειαστήκαμε λίγες μέρες για να ολοκληρώσουμε όλες τις διαδικασίες. Στο ενδιάμεσο, κάνουμε ωραίες μοτοσυκλετιστικές εξορμήσεις στην περιοχή.

Αρκετές μέρες αργότερα βρισκόμαστε στο Βανκούβερ. Εκεί κλείνουμε μέσω airbnb ένα διαμέρισμα, στο κομμάτι της πόλης Ρίτσμοντ, μαζί με το διαμέρισμα έχουμε και το δικό μας γκαράζ. Από εδώ είμαστε μόνο 6 χλμ μακρυά από το αεροδρόμιο. Έτσι καθαρίζουμε με ησυχία τις αποσκευές μας, αφαιρούμε όλα τα επικίνδυνα πράγματα που μπορούν να εκραγούν (σπρέι κατά τις αρκούδες, Τέφλον σπρέι, WD40 κτλπ) και προετοιμάζουμε τις μοτοσικλέτες για μεταφορά.
Το επόμενο πρωί οδηγούμε τις μοτοσυκλέτες μας μια τελευταία φόρα στον Καναδά προς το αεροδρόμιο και τις παραδίνουμε στην Cargo Air Canada. Το προσωπικό είναι πολύ φιλικό, εξυπηρετικό και η γραφειοκρατία γίνεται γρήγορα, εκεί πληρώνουμε μέσω πιστωτικής κάρτας την μεταφορά.

Και.. από την μια στιγμή στην άλλη είμαστε χωρίς μοτοσυκλέτες.
Για 12 μήνες ταξιδεύαμε με αυτές και τις οδηγούσαμε σχεδόν κάθε μέρα .. Λυπημένοι περπατάμε αρκετά χιλιόμετρα χωρίς να πούμε λέξη!..

 

Written by 

2 thoughts on “Μεταφορά και γραφειοκρατία.”

    1. Καλησπέρα Γιώργο,
      περισσότερες πληροφορίες για διαδικασία, κόστος και οτιδήποτε έχει να κάνει με μεταφορά στον Καναδά μπορείς να έχεις από την ίδια την εταιρία.. Στο ακόλουθο λίνκ θα βρεις τηλέφωνα και εμαιλ επικοινωνίας. Καλή τύχη 🙂 https://www.aircanada.com/cargo/en/shipping/shipping-solutions/ac-dgr/motorcycle.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.