Προσωρινή εισαγωγή και εξαγωγή οχημάτων.

Η προσωρινή εισαγωγή και εξαγωγή οχημάτων είναι ένα πολύπλοκο θέμα που θα αντιμετωπίσουμε σχεδόν σε όλα τα σύνορα εκτός Ευρώπης.
Στην Ευρώπη μπορούμε με το όχημά μας να ταξιδεύουμε άνετα, χωρίς ελέγχους στα τελωνεία, Αυτό είναι ένα από τα προτερήματα του Σένγκεν .

Στον υπόλοιπο κόσμο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί ταξιδεύουμε στις χώρες κάνοντας μια προσωρινή εισαγωγή και εξαγωγή του οχήματος μας! Αυτός είναι ένας παγκόσμιος κανόνας.

Η γραφειοκρατία περιμένει..
Η γραφειοκρατία περιμένει..

Στην καλύτερη περίπτωση, η γραφειοκρατία των οχημάτων πραγματοποιείται άμεσα στα σύνορα. Με την άδεια του οχήματος, το δίπλωμα οδήγησης και που και που πληρώνοντας ένα μικρό, κρατικά προδιαγραμμένα χρηματικό ποσό, και έτσι τελειώνουμε σχετικά γρήγορα με την διαδικασία.

Ποιο περίπλοκα και γραφειοκρατικά γίνετε σε χώρες οπού αναγκαζόμαστε να βρούμε μια τράπεζα που αποκλειστικά μόνο σε αυτή μπορούμε να πληρώσουμε την εγγύηση για την προσωρινή εισαγωγή.. Σε αυτή την περίπτωση πχ. θυμάμαι το Μεξικό στο οποίο φτάσαμε εμείς και οι μοτοσυκλέτες μας εκεί, αεροπορικώς! Οι μοτοσυκλέτες παρέμειναν στο τελωνείο και εμείς, με μια πλαστική σακούλα στο χέρι, γεμάτη με αυθεντικά και φωτοτυπημένα έγγραφα, έπρεπε να πάμε με ένα ταξί στην άλλη άκρη τις πόλης όπου βρίσκετε αυτή η τράπεζα ..

έλεγχος στο τελωνείο του Κανκούν
στο τελωνείο Κανκούν-Μεξικό

Συχνά σε αυτές τις διαδικασίες δεν υπάρχει λογική, ή τουλάχιστον εμείς δεν την καταλαβαίνουμε.. Πρέπει απλά να ακολουθούμε υπομονετικά την διαδικασία και να περιμένουμε να τελειώσουμε! Αυτό μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 2 και 8 ώρες..

Γίνετε ακόμα πιο περίπλοκο;

και βέβαια..

Πολύπτυχο – Carnet de passage

Υπάρχουν όμως χώρες που απαιτούν για την προσωρινή εισαγωγή του οχήματος μια αρκετά υψηλή χρηματική εγγύηση.
Οι χώρες αυτές ζητούν ένα διεθνές τελωνειακό έγγραφο, το Πολύπτυχο, παγκόσμια γνωστό με την ονομασία Carnet de passage (Καρνέτ ντε πασάζε) !

carnet

 

Σε ποιες χώρες είναι απαραίτητο το Πολύπτυχο;

*Νοτιοανατολική Ασία και Ωκεανία: Αυστραλία, Μπρουνέι, Ινδονησία, Μαλαισία, Μιανμάρ, Νέα Ζηλανδία, Καμπότζη, Ανατολικό Τιμόρ, Σιγκαπούρη.

*Νότια Αμερική: Συνιστάτε για: το Εκουαδόρ Βενεζουέλα Περού Κολομβία.

*Ασία και Μέση Ανατολή: Μπαγκλαντές, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Κατάρ, Νεπάλ, Ομάν, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

*Αφρική: Αίγυπτος, Μπουρούντι, Κένυα, Λεσότο, Λιβύη ( δεν ισχύει προς το παρόν), Μαλάουι, Σενεγάλη, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Σουαζιλάνδη, Τανζανία, Ουγκάντα. Οι πέντε χώρες της Τελωνειακής Ένωσης της Νότιας Αφρικής θεωρούνται σαν μία περιοχή: είναι η Μποτσουάνα, το Λεσότο, η Ναμίμπια, η Νότια Αφρική, η Σουαζιλάνδη.

carnetworldmap
στο κόκκινο απαιτούν πολύπτυχο και στο πορτοκαλί συνιστάτε

* Σχετικά με τις χώρες τις Νότιας Αμερικής σύμφωνα με τις εμπειρίες άλλων ταξιδευτών το πολύπτυχο δεν ειναι απαραίτητο. Οι χώρες αυτές βρήκαν πιο απλούς τρόπους για την εισαγωγή και εξαγωγή των οχημάτων..

* Υπάρχουν χώρες που ΚΑΙ με το πολύπτυχο δημιουργούν προβλήματα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ιαπωνία. Λόγω των διαφορετικών συμβάσεων, οι ιαπωνικές αρχές δεν αναγνωρίζουν την ταξινόμηση οχημάτων από αρκετές χώρες τις ΕΕ όπως, Γερμανία, την Ελβετία, το Μονακό, τη Σλοβενία κτλπ. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να μην σας επιτραπεί η είσοδος. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί το Πολύπτυχο / Carnet de Passages από την ιαπωνική λέσχη οχημάτων JAF.  Εδώ συνιστάτε να επικοινωνήστε με την JAF πριν από την αναχώρησή σας:
https://english.jaf.or.jp/use-jaf-more/bringin/carnet

Μετά την αναγνώριση του πολύπτυχου , πρέπει να πάει το όχημα στο ιαπωνικό ΚΤΕΟ και στη συνέχεια, θα λάβετε προσωρινές ιαπωνικές πινακίδες.

Η περίπτωση τις Ιαπωνίας δεν ειναι μοναδική αλλά την απαιτούν και άλλες χώρες του κόσμου. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε σωστές πληροφορίες σχετικά με κάθε χώρα και τις προδιαγραφές της..

*ΠΡΟΣΟΧΉ:  Οι τελωνειακές καταστάσεις αλλάζουν συχνά για αυτό τον λόγο συνιστάτε η ενημέρωση μέσω ΕΛΠΑ.  Η γνώμη μου ειναι ότι την πιο σωστή ενημέρωση την βρίσκετε μέσω τις  Γερμανικής ADAC.  Η σελίδα στα αγγλικά: https://www.adac.de/reise-freizeit/reiseplanung/fahrzeug-weltreise/carnet-de-passages/english/

Που μπορούμε να αποκτήσουμε το πολύπτυχο;

Στην Ελλάδα μόνο από την ΕΛΠΑ.

1)     Αθήνα: Μεσογείων 541 Αγ. Παρασκευή

2)     Θεσσαλονίκη: Ι. Τσαχουλίδη 54

Πριν από λίγο καιρό διάβασα εμπειρίες ταξιδιωτών που δυσκολευόντουσαν να βγάλουν  το Carnet de Passages μέσω ΕΛΠΑ. Φιμολογείτε οτι η ΕΛΠΑ δεν εκδειδει πλεον το Πολύπτυχο !

Το ερώτημα ειναι αν η γερμανική ADAC μπορεί να εκδώσει το πολύπτυχο για Ελληνικά και Κυπριακά οχήματα. Έγραψα ένα εμαιλ στο αρμόδιο γραφείο τις ADAC στο Μόναχο και η απάντηση ήρθε σχεδόν αμέσως:

Μετάφραση από τα γερμανικά:

«.. H έκδοση ενός  Carnet de Passages, εξαρτάται από την ταξινόμηση του οχήματος.
Εάν το όχημα είναι ταξινομημένο στην Κύπρο, πρέπει να επικοινωνήσετε με την Κυπριακή Λέσχη: http://www.caa.com.cy/
Εάν το όχημα είναι ταξινομημένο στην Ελλάδα, η ADAC μπορεί να σας βοηθήσει.

Εάν έχετε περαιτέρω απορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Ευγενικά
Carnet de Passages
Τμήμα Τουρισμού

ADAC e.V., Hansastr. 19, 80686 Μόναχο
Τ +49 89 76 76 63 38
cdp@adac.de
www.adac.de/cdp »..

Όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να ξέρουν ότι η επικοινωνία μπορεί να γίνει και στην Αγγλική γλώσσα μέσω εμαιλ: cdp@adac.de

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε συν την αίτηση για το πολύπτυχο στην αγγλική γλώσσα: https://www.adac.de/reise-freizeit/reiseplanung/fahrzeug-weltreise/carnet-de-passages/english/

 

Την ίδια ερώτηση έγραψα στην ελβετική ACS . Η απάντηση ήταν θετική:

Μετάφραση από τα γερμανικά:

«.. για εμάς, το ACS, ισχύει o ακόλουθος κανονισμός: Εάν η αυτοκινητιστική λέσχη τις χώρα σας, μας δώσει το ΟΚ, ότι μπορούμε να σας εκδώσουμε ένα Carnet de Passages εκ μέρους του ACS, τότε μπορούμε να το κάνουμε. Το κόστος έκδοσης για το Carnet de Passages ανέρχεται σε 500,00 CHF (συν την εγγύηση).
Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να πάρετε την συγκατάθεση  ( από την ΕΛΠΑ ) και να μας ενημερώσετε αναλόγως.
Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι ένα ωραίο απόγευμα.
Ευγενικά
Swiss Automobile Club
Wasserwerkgasse 39
CH-3000 Βέρνη 13
Τηλ. +41 31 328 31 02
Φαξ +41 31 311 03 10
kevin.brunner@acs.ch
www.acs.ch

 

Το ίδιο θετική ήταν και η ελβετική TCS

“.. Σας ευχαριστούμε για την ερώτησή σας. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για Carnet de Passages από το TCS ακόμα και εάν το όχημα δεν είναι ταξινομημένο στην Ελβετία.
Η χρέωση έκδοσης για ένα όχημα που δεν είναι εγγεγραμμένο στην Ελβετία είναι 620 CHF ανά πολύπτυχο. Η εγγύηση υπολογίζεται σύμφωνα με τις χώρες που επισκέπτεστε και την αξία του οχήματος…
Ευγενικά
Έγγραφα TCS Douaniers
Touring Club Suisse
Βοήθεια TCS
Chemin de Blandonnet 4η
CP 820
CH – 1214 Vernier
Τηλ: +41 58 827 12 50
Φαξ: +41 58 827 50 18
cpd@tcs.ch
www.tcs.ch

Την ίδια ερώτηση έγραψα στην Γαλλική ACAFA, στο Βελγικό Royal Automobile και στην Βουλγαρική UAB. Από την Γαλλία και Βέλγιο δεν έλαβα απάντηση και από την Βουλγαρία ήταν δυστυχώς αρνητική .

Πόσο κοστίζει το πολύπτυχο;

Εκτός από το κόστος έκδοσης πρέπει να πληρώσουμε και την εγγύηση. Αυτή εξαρτάτε από τον προορισμό την υπολειμματική αξία του οχήματος και από πια χώρα παίρνουμε το Πολύπτυχο / Carnet de Passages.
Πχ: Το πολύπτυχο μέσω γερμανικής ADAC για μια μοτοσυκλέτα υπολειμματικής αξίας 0- 7500€ πληρώνουμε μεταξύ 2500-3000€ εγγύηση. Για την έκδοση του Carnet πληρώνουμε στην  ADAC  300€ για τα μη μέλη και 200€ για τα μέλη της αυτοκινητιστικής λέσχης. ( τιμές 2020)

adac-cdp

Η εγγύηση επιστρέφετε όταν το όχημά επαναπατριστεί και το πολύπτυχο βρεθεί πάλι στα χέρια τις  αυτοκινητιστικής λέσχης που το έχει εκδώσει.

Κάθε χώρα που απαιτεί το πολύπτυχο, το σφραγίζει δύο φορές, μια για την είσοδο και μια για την έξοδο! Η σφραγίδα εξόδου είναι πολύ σημαντική! Έχει συμβεί το όχημα να έχει εγκαταλείψει την χώρα, ο τελωνειακός να ξέχασε να βάλει την σφραγίδα εξόδου και έτσι το κράτος να θέλει να διεκδικήσει τα χρήματα τις εγγύηση!. Εδώ πρέπει να προσέχουμε καλά και να επιμένουμε οι σφραγίδες να βρίσκονται στην σωστή τους θέση. Έτσι μπορούμε αργότερα να τις αποδείξουμε.

παραδειγμα
Περιττό να πω ότι η κατάσταση γίνετε αρκετά περίπλοκη αν χάσουμε το πολύπτυχο. Για αυτό το λόγο είναι καλό να έχουμε μια φωτοτυπία του πολύπτυχου συν φωτογραφίες από την σφραγίδα κάθε χώρας.

Τα χρήματα τις εγγύησης τα χάνουμε αν το όχημα δεν επιστρέψει στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση που το όχημα κλαπεί ή καταστράφηκε και μπορούμε να το αποδείξουμε μέσω επισήμων εγγράφων, τότε ίσως να υπάρχει μια ελπίδα να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω!
Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι, μέχρι να αποκτήσουμε αυτά τα επίσημα έγγραφα συν την σφραγίδα στο πολύπτυχο, και αυτό ίσως μέσα σε μια τριτοκοσμική χώρα, θα περάσουμε από τον χειρότερο γραφειοκρατικό λαβύρινθο της ζωής μας.

Σε πολλές χώρες ακόμα και σε αυτές που δεν χρησιμοποιούν το πολύπτυχο, αν το όχημα δεν εγκαταλείψει την χώρα- ανεξάρτητα από το λόγο- τότε πρέπει να πληρωθεί ο φόρος εισαγωγής. Σε ορισμένα κράτη, το ποσό αυτό υπερβαίνει κατά πολύ την τιμή του οχήματος.

Γενικά πρέπει να προσέχουμε πάντα την άδεια παραμονής του οχήματός μας στην χώρα! Αυτή μπορεί να διαφέρει κατά πολύ από την δικιά μας βίζα.

 

Written by 

One thought on “Πολύπτυχο – Carnet de passage”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.