Mε την RE Himalayan on the way.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αννα: Τον Οκτώβριο του 2018 ξεκινήσαμε το δεύτερο μεγάλο μας ταξίδι. Ταξιδεύω για ένα χρόνο στις χώρες τις νότιας Ευρώπης, Βαλκάνια, Τυνησία, Τουρκία,Καύκασο, Ευρασίας, Ρωσίας, τις σκανδιναβικές χώρες και τις χώρες τις Βαλτικής. Θα οδηγήσουμε περίπου 36.000χλμ σε 26 χώρες!

00

Σε αυτό το ταξίδι, η μοτοσυκλέτα μου είναι η Royal Endfield Himalayan. Μια μοτοσυκλέτα που αγαπώ από την πρώτες στιγμές που πέρασα μαζί της. Εδώ θέλω να αναφερθώ στα τεχνικά προβλήματα της, στις λύσεις αυτών, τα σέρβις και την προμήθεια ανταλλακτικών στο δρόμο.

Τα μέχρι τώρα τεχνικά προβλήματα τις μοτοσυκλέτας ήταν:
-Ελλάδα και στα 9700χλμ. Ο ανορθωτής δεν φορτώνει την μπαταρία
-Ελλάδα και στα 10.200 χλμ. Ο δείχτης ταχυτήτων χάλασε
-Ελλάδα και στα 11.300 χλμ. Το μοτέρ χάνει λάδια. ( παιδική αρρώστια του μοντέλου μέχρι 2018)
-Αρμενία και στα 20.000χλμ. Το ρουλεμάν του τιμονιού χάλασε.

Αναλυτική περιγραφή των προβλημάτων και η λύση τους.

Ο ανορθωτής δεν φορτώνει την μπαταρία!
Ελλάδα Νοέμβριος 2018: Το κοντέρ γράφει 9700 χλμ : Μετά την Τυνησία ταξιδεύουμε στην Ελλάδα όπου σχεδιάζουμε να περάσουμε τον χειμώνα. Με το που φτάσαμε Ηγουμενίτσα και στα πρώτα 100 χλμ, τα θερμαινόμενα χερούλια γίνονται όλο και πιο ζεστά και αρχίζουν να καίνε. Όποια ρύθμιση και να κάνω στον διακόπτη ακόμα και να τον κλείσω, η θερμοκρασία τους δεν κατεβαίνει ! Δεν προλάβαμε να ψάξουμε λίγο το πρόβλημα και ο διακόπτης έγινε σε λίγα λεπτά κάρβουνο. Ισως αυτός να ήταν και λόγος για το πρόβλημα με ηλεκτρονικά της που περιγράφουμε πιο κάτω..


Το επόμενο πρόβλημα ήταν ότι δεν φόρτωνε την μπαταρία. Όλα τα συμπτώματα δείχνουν στον ανορθωτή. Πάω με την μοτοσυκλέτα στο συνεργείο Motomad στην Άρτα.
Η μοτοσυκλέτα έχει ακόμα εγγύηση. Ερχόμαστε σε επαφή με τον αντιπρόσωπο που αγόρασα την REH. Μας υποσχέθηκαν ότι θα στείλουν ένα καινούργιο ανορθωτή!
Στο ενδιάμεσο, ο καλός μάστορας Δημήτρης, από το συνεργείο Motomad στην Άρτα έψαξε το θέμα πιο βαθιά.. Ο ανορθωτής έχει δύο κόκκινα καλώδια τα οποία συνδέονται στην πλεξούδα και αυτή με την σειρά της πηγαίνει το ρεύμα στην μπαταρία και την φορτώνει. Το ρεύμα του ανορθωτή περνάει από την πλεξούδα προτού πάει στην μπαταρία! Ο Δημήτρης πήρε με ένα τρίτο καλώδιο ρεύμα από τον ανορθωτή και το σύνδεσε κατευθείαν στην μπαταρία. Ο στόχος είναι, η μπαταρία να πάρει ρεύμα κατευθείαν από τον ανορθωτή.. και ιδού το θαύμα! Η μπαταρία φορτώνει πάλι! Ο παλιός ανορθωτής δεν είναι χαλασμένος.. Μου τοποθέτησε και ένα βολτόμετρο για να παρακολουθώ πόσο ρεύμα δέχεται η μπαταρία.. και αυτό μου δείχνει 13,8 μέχρι 14 Volt. Έτσι πρέπει να είναι..


Τα χαλασμένα θερμαινόμενα χερούλια τα ανταλλάσσει με καινούργια (Oxford Hot Grips)

Τα μπροστινά οργανικά τακάκια τα αλλάζουμε με μεταλλικά και έτσι το σχετικά χαλαρό μπροστινό φρένο γίνετε πιο αποδοτικό ! Τελείως τυχαία ανακαλύψαμε ότι η μοτοσυκλέτα του Γιώργου, το Yamaha XT 660ZA, έχει ακριβώς τα ίδια τακάκια με αυτά τις REH!  Τα βάλαμε, ταιριάζουν και είναι πιο αποδοτικά!

Στο ενδιάμεσο ο ταχυδρόμος μας φέρνει ένα πακέτο από την Γερμανία. Είναι ο καινούργιος ανορθωτής. Αφού ο παλιός δουλεύει, σκεφτήκαμε να τον πάρουμε μαζί μας σαν εφεδρικό.

Update: τον καινούργιο ανορθωτή δεν τον χρειαστήκαμε. Η λύση του Δημήτρη άντεξε όλο το ταξίδι και κρατεί ακόμα..

-Στα 10.200 χλμ. Για σέρβις στην αντιπροσωπεία
Φεβρουάριος 2019, στο κοντέρ 10.200 χλμ
– 10.000χλμ σέρβις στην Enfield αντιπροσωπία Motostuff στην Αθήνα

– Ο δείχτης ταχυτήτων χάλασε.
– Οι βαλβίδες χρειάζονται ρύθμιση
– Αλλαγή τις αυθεντικής λάμπας με μια LED- λάμπα ( LED Limastar H4 High/Low 6000K)
– Γενικό κοντρόλ: όλα είναι εντάξει..
Λίγα λόγια για το βιβλιαράκι οδηγιών τις Royal Endfield. Διαβάζοντας το βιβλίο έχουμε την εντύπωση ότι διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης ενός πλυντηρίου για Αμερικάνους!: ” Μην πλένετε γάτες και σκυλιά στο πλυντήριο” !! κάπως έτσι βλέπουμε τις οδηγίες αυτής τις μοτοσυκλέτας! Θα διαβάσουμε πράγματα όπως: “σε κάθε προσπέραση να κορνάρουμε”, “να μην στρέφουμε το βλέμμα μας στον καθρέφτη αλλά να κοιτάμε μόνο ευθεία” και πολλά άλλα! Όλα λογικά για τον Ινδό καταναλωτή αλλά όχι για τον δυτικό κόσμο.. Στο ίδιο βιβλίο η REH συμβουλεύει το σέρβις να το κάνουμε κάθε 5000 χλμ και κάθε τόσο να ελέγχουμε και τις βαλβίδες!. Κάθε 10.000 χλμ θέλει να αλλάζουμε τα λάδια και το φίλτρο λαδιών, κάθε 15000 χλμ συμβουλεύουν να αλλάζουμε τους δίσκους ταχυτήτων, την αλυσίδα με τα γρανάζια της, τα σωληνάκια βενζίνης και φρένων, τα σύρματα του συμπλέκτη και γκαζιού και πολλά άλλα!! Η γνώμη μας είναι, ότι εκτός από την αλλαγή λαδιών και φίλτρου με όλα τα υπόλοιπα υπερβάλουν πάρα πολύ!!

Ηλεκτρονικά:
Το ρεύμα που παράγει η REH δεν φτάνει για πολλά ηλεκτρονικά έξτρα ( πχ: θερμαινόμενα χερούλια, 12-Volt πρίζα, GPS κτλ) για να ισορροπήσουμε την κατανάλωση ρεύματος, αντικαταστήσαμε την εργοστασιακή λάμπας με μια LED, ( Τώρα έχω την: LED Limastar H4 High/Low 6000K ) η οποία καταναλώνει πολύ πιο λίγο ρεύμα και μου δίνει πιο δυνατό φως.


Οι βαλβίδες:
Στις πρώτες χιλιάδες χλμ οι βαλβίδες χρειάζονται έναν έλεγχο, είναι φυσιολογικό και αυτό γίνετε σχεδόν σε κάθε είδος μοτοσυκλέτα. Έτσι λοιπόν, στις 10.000χλμ σέρβις, οι βαλβίδες τις μοτοσυκλέτας μου ρυθμίζονται για πρώτη φορά,.. Ο μηχανικός τις Motostuff στην Αθήνα μου λέει ότι μπορώ να κάνω 15.000χλμ προτού τις ξανά κοντρολάρω. Ένας έλεγχος στις βαλβίδες κάθε 5000χλμ θεωρούμε πράγματι υπερβολικό! Είμαι τις γνώμης ότι σε ένα μονοκύλινδρο μπορείς να ακούσεις και να καταλάβεις αν οι βαλβίδες του χρειάζονται ρύθμισα, σημαντικό είναι να οδηγάς στα 2/3 του γκαζιού, εκεί είναι για το μοτέρ καλά, ανοίγω τέρμα το γκάζι μόνο για λίγο πχ προσπεράσεις.. τις βαλβίδες τις ξανά ρύθμισα όταν το κοντέρ έγραφε 33000 χλμ και εκεί το χρειαζόντουσαν!

Ο δείχτης ταχυτήτων :
Ο δείχτης ταχυτήτων είναι χαλασμένος από τα 9800 χλμ. Όταν δεν έχω ταχύτητα μέσα, μου δείχνει κανονικά το μηδέν αλλά αν βάλω οποιαδήποτε ταχύτητα, αντί για το νούμερο τις ταχύτητας μου δείχνει μόνο μια μικρή παύλα.. Η RE αντιπροσωπία Motostuff Athens δεν έχει το ανταλλακτικό αυτό στα ράφια του, και μέχρι να έρθει από την Αυστρία χρειάζεται χρόνο. Για αυτό τον λόγο αποφάσισα να συνεχίσω το ταξίδι μου χωρίς τον δείχτη ταχυτήτων. Δεν με ενοχλεί και δεν έχω πρόβλημα να οδηγώ χωρίς αυτόν. Δόξα τον θεό υπάρχει και το πράσινο φωτάκι με το Ν για την ουδέτερη και το στροφόμετρο για τις ταχύτητες.. αυτά μου φτάνουν. Το πρόβλημα όμως το δήλωσα στην αντιπροσωπία που την αγόρασα και θα διορθωθεί όταν θα επιστρέψω.

Μπουζιά:
Ο μηχανικός τις Motostuff με συμβουλεύει να χρησιμοποιώ μόνο Bosch-μπουζί. Αυτό το έμαθε σε ένα σεμινάριο τις royal endfield στην Αυστρία.

Το μοτέρ χάνει λάδια.  (Εδώ πρόκειται για μια παιδική αρρώστια του μοντέλου μέχρι 2018)!
Το πρόβλημα άρχισε νωρίς, από τον Αύγουστο / Σεπτέμβριο του 2018 και στα πρώτα 1000 χλμ τις μοτοσυκλέτας!
Στο δοκιμαστικό ταξίδι μας προς Ελβετία, Αυστρία και επιστροφή, η μοτοσυκλέτα αρχίζει, στην αριστερή πλευρά του κινητήρα και στα πτερύγια ψύξης να λαδώνει ελαφρά..

Πήγα την μοτοσυκλέτα στην αντιπροσωπία (Mototrend) τις Enfield, από όπου την αγόρασα. Εκεί μου λένε ότι το φαινόμενο αυτό το αποκαλούν «ίδρωμα του κινητήρα» και δεν είναι ανησυχητικό..
Ανησυχητικό έγινε τον Φεβρουάριο του 2019, εκεί το κοντέρ του Enfield γράφει 11.300 χλμ και βρισκόμασταν στην Άρτα τις Ελλάδας !
Οι βίδες που κρατούν την φλάντζα δεν σφίγγονται πλέον και μια από αυτές μπορώ να την βγάλω με το χέρι έξω μαζί με το σπείρωμα !..


Έρχομαι πάλι σε επαφή με την αντιπροσωπία! Το πρόβλημα αυτό τους είναι είδη γνωστό και από άλλες μοτοσυκλέτες! το θεωρούν παιδική αρρώστια του Himalayan, αναλαμβάνουν την επισκευή του! Οι δυο βίδες που δεν σφίγγουν αρκετά, πρέπει να αντικατασταθούν με 5 χιλιοστά πιο μεγάλες βίδες οι καινούργιες πρέπει να είναι M6x35 με παξιμαδάκια από χαλκό και σφιγμένες με κόλα Loctite μπλε! .. Στην δικιά μας περίπτωση πρέπει να τοποθετηθούν και καινούργια σπειρώματα.. Για αυτό τον σκοπό μου μου λένε ότι πρέπει να το πάω σε αναγνωρισμένο συνεργείο τις Enfield. Μόνο σε τέτοια συνεργεία αναλαμβάνουν το κόστος επισκευής. Στην Ελλάδα και μέχρι αυτή την στιγμή, υπάρχει μόνο μια αντιπροσωπία στην Αθήνα και μια στην Θεσσαλονίκη. Και οι δύο αρκετά μακρυά από την Άρτα.. Η γενική αντιπροσωπία τις Enfield στην Αυστρία μου λέει: “Δεν φταίμε εμείς που βρίσκεστε τόσο μακρυά από τις αντιπροσωπίες μας! Δεν αναλαμβάνουμε κανένα κόστος μεταφοράς!” Πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που στην Ελλάδα υπάρχουν δύο, σε πάρα πολλές χώρες δεν υπάρχει καν αντιπροσωπία.. Όπως και να έχει, την μοτοσυκλέτα πρέπει να την φορτώσω μέχρι την Αθήνα και εκεί πρέπει να βρω μια διαμονή για 2-3 μέρες μέχρι να επισκευαστεί.. το κόστος μεταφοράς συν οι διανυκτερεύσεις μαζί με την επιστροφή, είναι τετραπλάσιο από την επισκευή της εδώ στην Άρτα.
Την εμπιστευόμαστε στο συνεργείο Motomad/Αρτα και στα χέρια του Δημήτρη, αυτός έκανε υπέροχη δουλειά. Όλα πήγαν καλά, το πρόβλημα λύθηκε και εγώ πλήρωσα τα 150€ κόστος επισκευής από την τσέπη μου !

Update:  οι καινούργιες βίδες και τα σπειρώματα άντεξαν όλο το ταξίδι και κρατούν ακόμα, χωρίς να χάνει λάδια το μοτερ..

Το ρουλεμάν του τιμονιού χάλασε
Αρμενία, Ιούνιος 2019: Το κοντέρ γράφει 20.000χλμ. Από την Τουρκία μέχρι εδώ είχαμε πάρα πολλές offraod διαδρομές και η κατάσταση των υπόλοιπων δρόμων θεωρούνται με την περιγραφή “άθλια” ακόμα σαν κομπλιμέντο!
το ρουλεμάν του τιμονιού υπόφερε, και χάλασε..
Άιντε τώρα να βρεις στην Αρμενία ρουλεμάν τιμονιού για το REH που ούτε καν αντιπροσωπεύετε στην χώρα!
Εδώ πρέπει να ψάξουμε συστηματικά και βήμα προς βήμα..
Κάναμε το εξής: καταρχάς ψάξαμε για τι είδος ρουλεμάν πρόκειται! Στο βιβλίο επισκευής ( για τα συνεργεία ) τις Himalayan ( το έχω μαζί μου σε μορφή PDF στο Laptop) το ρουλεμάν έχει το κωδικό παραγγελίας SKF 30205 J2 ( αυτοί οι κωδικοί είναι σε όλο τον κόσμο στάνταρτ ) .. το J2 του κωδικού μάλλον θα σημαίνει ότι το ρουλεμάν είναι κλειστό, ταπαρισμένο για να μην μπαίνουν βρομιές μέσα .. το σημαντικό λοιπόν είναι ο αριθμός 30205!!
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βρούμε που αλλού χρησιμοποιείτε αυτό το μοντέλο!..
Την σήμερον ημέρα φτάνει να έχεις ιντερνέτ και ο θείος google έχει για όλα μια απάντηση: μας λέει ότι το μοντέλο χρησιμοποιείτε σαν ρουλεμάν ρόδας σε ορισμένα αυτοκίνητα τις Ford, Mazda, Renault, Subaru, Dacia και πολλά άλλα! Η Χώρα είναι γεμάτη με Dacia και Ford.. Βρισκόμαστε στην πρωτεύουσα, αντιπροσωπίες υπάρχουν παντού, ένα από αυτά τα συνεργεία θα έχει σίγουρα 2  ρουλεμάν με αυτό τον κωδικό! Δεν ψάξαμε πολύ.. το πρώτο συνεργείο που βρήκαμε ήταν τις Ford και σε αυτή αγοράσαμε δυο ρουλεμάν που πάνω γράφουν 30205J2!. Τέλεια!!
Με μοτοσυκλέτα και τα ανταλλακτικά ρουλεμάν στο χέρι, πάμε στο συνεργείο! Είχαν πολύ δουλειά αλλά μας έβαλε στην προτεραιότητα. Το έφτιαξαν αυθημερόν αλλάξαν και τα λάδια στο πιρούνι και έτσι την επόμενη μέρα μπορούσαμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας..


Ο Μάστορας ήταν βοηθητικός, έκανε καλή δουλειά με το ρουλεμάν και το πιρούνι άλλα εδώ έγινε κάτι που από την μια πλευρά μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν ανθρώπινο λάθος υπό συνθήκες στρες από την άλλη πλευρά τραγικό μέχρι και φονικό..
Ο μάστορας ξέχασε να σφίξει τις βίδες των μπροστινών φρένων! Οι βίδες βγήκαν και τις χάσαμε σε μια άθλια διαδρομή γεμάτη λακκούβες, τα φρένα κρεμόντουσαν δίπλα από τον τροχό. Δεν το αντιλήφθηκα αμέσως, αλλά το συνειδητοποίησα όταν αναγκάστηκα να φρενάρω.

Αλλά αυτή την ιστορία μπορείτε να την διαβάσετε στο ταξιδιωτικό μας ημερολόγιο τις Αρμενίας.. Πάντως, όποιος ψάχνει βίδες για το μπροστινά φρένα είναι οι m8x1.25x55mm μην ξεχάσετε τα διπλά παξιμαδάκια. Μετά από αυτή την εμπειρία δεν τις σφίξαμε μόνο καλά, αλλά από τότε χρησιμοποιούμε σε κάθε βίδα κόλα Loctite μπλε!!

Αλυσίδα
Ρωσία, Αγία Πετρούπολη: Την αλυσίδα την άλλαξα στα 25000χλμ. Τα τελευταία χλμ γινόταν όλο και πιο μεγάλη και ήθελε συχνά τέντωμα. Λόγο του ότι θα ταξιδεύαμε ακόμα πιο βόρια και στην ερημική τούντρα τις Ρωσίας αποφάσισα να αγοράσω εδώ μια καινούργια. Πήγα σε μια ΚΤΜ αντιπροσωπεία και μια ώρα αργότερα η REH φορούσε μια χρυσή  DID VX525 αλυσίδα

Λάστιχα:
Τα πρώτα λάστιχα τα αλλάξαμε στα 12.000 χλμ. Για επόμενα λάστιχα επέλεξα τα Heidenau K 60 scout και μαζί με αυτά έβαλα τις offraod καουτσούκ σαμπρέλες τις Heidenau με 3 χιλιοστά πάχος ( κανονικά οι σαμπρέλες έχουν 1,5 χιλιοστά πάχος) με τα λάστιχα αυτά έκανα 20.000 χλμ. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη και έτσι στην Πολωνία που χρειάστηκα καινούργια αγόρασα πάλι τα ίδια!

Συμπέρασμα: Η γνώμη μου για την Royal Enfield Himalayan είναι θετική. Πρόκειται για μια απλή μοτοσυκλέτα  και σε οποίο συνεργείο και να πήγαινα, έβρισκα αμέσως βοήθεια . Εκτός από τις “παιδικές αρρώστιες” που έχει κάθε νέο μοντέλο, οι υπόλοιπες βλάβες  ήταν φυσιολογική φθορά.

Το ποιο σημαντικό είναι ότι μετά από ένα τόσο μεγάλο ταξίδι, εγώ και οι μοτοσυκλέτα μου γυρίσαμε ασφαλές στο σπίτι. Αυτό είναι που μετράει..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δεν είχαμε καμία πτώση και κανένα ατύχημα!  Έζησα μαζί της υπέροχες στιγμές με όμορφες αναμνήσεις. Η μοτοσυκλέτα μου ταιριάζει, θα την κρατήσω και με αυτή θα κάνω και τα επόμενα ταξίδια μου! Θα την περιποιούμαι και ποιος ξέρει; Ίσως μετά από χρόνια μπορεί να την αφήσω κληρονομιά στην εγγονή μου 🙂

 

Written by 

3 thoughts on “Mε την RE Himalayan on the way, Σέρβις, βλάβες, ανταλλακτικά.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.