Έναν ολόκληρο χρόνο ταξίδευα πάνω στην σέλα της..Με αστυνομική συνοδεία στην Τυνησία!.. Στους χωματόδρομους τις Τουρκίας!.. Σε ορισμένες διαδρομές τις Αρμενίας όπου η κατάστασή τους ήταν τόσο καταστροφική, που θύμιζαν πιο πολύ βομβαρδισμένο τοπίο!.. Στους υψηλούς  δρόμους του Καύκασου.. Στις τούνδρες και στις εκτός δρόμου διαδρομές τις Ρωσίας!.. Αρκετό υλικό για ένα άρθρο σχετικά με την μοτοσυκλέτα μου και την απόδοσή της!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γιατί επέλεξα το Yamaha XT 660 Z Tenere;

Είχα άγρυπνες νύχτες. Χρειάζομαι μια πιο ελαφριά, και από θέμα τεχνολογίας πιο απλή μοτοσυκλέτα από αυτή που είχα! Δεν ήξερα όμως τι να αγοράσω..
Οι απαιτήσεις σε μια μοτοσυκλέτα για να ταξιδέψεις ανά τον κόσμο, είναι πολύ πιο διαφορετικές από τις απαιτήσεις σε μια μοτοσυκλέτα για κοντινές βόλτες ή για τα σαββατοκύριακα.
Στα μεγάλα ταξίδια, η αξιοπιστία τις μοτοσυκλέτας είναι πιο σημαντική από την απόδοση, η ροπή είναι δευτερεύουσα σε σχέση με την ανθεκτικότητα, και για το παρουσιαστικό της, δεν ενδιαφέρεσαι ούτε στο ελάχιστο.. σημασία έχει η λειτουργικότητα.

Ο προϋπολογισμός μου για την επόμενη μοτοσυκλέτα ήταν περιορισμένος. Ο στόχος μου ήταν να πουλήσω αυτή που έχω ( πρόκειται για ένα καινούργιο, βαρύ μοντέλο μεγάλου κυβισμού ) , με αυτά τα χρήματα να αγοράζω μια νέα, να την εξοπλίσω και να μου περισσέψουν και χρήματα.. Διάβασα αμέτρητα άρθρα άλλων ταξιδιωτών, είχα αρκετές συζητήσεις σε διάφορα φόρουμ, παρακολούθησα διαλέξεις και αποφάσισα, η καινούργια μου μοτοσυκλέτα να είναι μονοκύλινδρη.

Εκτός αυτού, δεν είμαι και πολύ καλός μάστορας με τις μοτοσυκλέτες.

Ήθελα λοιπόν κάτι αξιόπιστο, μοντέρνο, αλλά όχι έναν κινούμενο υπολογιστή σε δύο ρόδες, όπως η πρώην μοτοσυκλέτα μου! Και βέβαια ήθελα την καινούργια σε μια λογική τιμή.

Από άλλους ταξιδιώτες διάβασα αρκετά άρθρα για το Tenere XT 660 Z! Σε όλες τις συγκρίσεις και τα τεστ δοκίμων ήταν το μοντέλο πολύ μπροστά! Η πρωτιά του είχε πιο πολύ να κάνει με τον εξοπλισμό (μεγάλο ντεπόζιτο, διπλά δισκόφρενα και βέβαια με την ποιότητα κατασκευής).

Έτσι έβαλα σαν στόχο να αγοράσω ένα Yamaha Tenere XT 660 Z.

Το καλοκαίρι και αρκετούς μήνες πριν από την αναχώρηση, βρήκα μία. Ένα 6 χρονών ( μοντέλο 2012 ) Yamaha Tenere με ABS, 11000 χλμ στο κοντέρ, σε προσφορά των 4990 €.
Η δοκιμαστική οδήγηση που έκανα μαζί του ήταν θετική!
Με το 1,85μ ύψος μου, μπορώ και χειρίζομαι το Tenere άνετα. Με τα δύό μου πόδια μπορώ και πατώ καλά στο έδαφος! Και τα 211 κιλά του;; είναι 80 κιλά λιγότερα από την παλιά μοτοσυκλέτα μου!

Το σχέδιό μου βγήκε. Την πρώην μοτοσυκλέτα μου, την πούλησα και πήρα τα χρήματα που ήθελα. Το Tenere ήταν πιο φτηνό από ότι περίμενα και τα αξεσουάρ που έχει πάνω του, από τον πρώην ιδιοκτήτη, με ικανοποίησαν.

Το Tenere έρχεται από το εργοστάσιο σχεδόν έτοιμο και εξοπλισμένο για ένα “μεγάλο ταξίδι” πάνω του έχει: Μεγάλο ντεπόζιτο που εγγυάται 500 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό, καλό μοτέρ, καλή κατασκευή, αξιοπρεπή σασί και φόρτωμα 188 κιλών!
Τα αξεσουάρ από τον πρώην της: Κεντρικό σταντ, μεγάλο αλουμινένιο προστατευτικό κινητήρα συν τις τρόμπα νερού, 12 βολτ πρίζα, ένα Tank bag συν δύο Soft Bags από την εταιρία Eduristan και ένα αναπαυτικό μαξιλαράκι αέρος για την σχετικά σκληρή του σέλα,. Όλα αυτά μιλούν από μόνα τους και βοηθούν τον προϋπολογισμό μου.

Συνεπώς, οι τροποποιήσεις ήταν περιορισμένες:

τα Soft Bags που πήρα μαζί με την μοτοσυκλέτα ήταν μικρά, έτσι αγόρασα 2 πλαϊνές βαλίτσες αλουμινίου τις εταιρείας Gotz , το Hepco & Becker topcase το είχα από την προηγούμενη μοτοσυκλέτα, το GPS με την βάση του το είχα και αυτό!
Αγόρασα και εγκατέστησα χούφτες, θερμαινόμενα χερούλια που βρίσκονται εσωτερικά μέσα στο τιμόνι ( οποίος ενδιαφέρετε ας ρίξει μια ματιά σε αυτά )  και προστατευτικά κάγκελα, Τις έκανα ένα σέρβις, άλλαξα όλα τα υγρά της, καινούργια λάστιχα και.. αυτό ήταν!!

Για το ταξίδι μεταξύ άλλων, πήρα μαζί μου μανέτες φρένου και συμπλέκτη, μια ντίζα συμπλέκτη, συνεμπλοκ και ένα ρουλεμάν τιμονιού.. αυτό το τελευταίο, μου ήρθε στον ύπνο!! ξύπνησα μεσάνυχτα και έγραψα στο χαρτί :Ρουλεμάν τιμονιού.. Τα συνεμπλοκ και το ρουλεμάν τιμονιού τα χρειάστηκα! όλα τα άλλα; θεώρησα καλό να τα έχω μαζί μου!
,
Προμήθεια ανταλλακτικών στο ταξίδι!
Σε αυτό το θέμα δεν παίζει ρόλο τι μοτοσυκλέτα θα διαλέξουμε. Σε ορισμένες χώρες, εκτός του δυτικού κόσμου, η προμήθεια ανταλλακτικών για μοτοσυκλέτες άνω των 250 κ.ε είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το λύσουμε επί τόπου και μόνοι μας !. Στις υπόλοιπες χώρες βρίσκουμε σχεδόν παντού βοήθεια!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο τένερε μου άρεσε:
Τα φρένα του!
Τα διπλά δισκόφρενα κάνουν μια φανταστική δουλειά, ειδικά όταν η μοτοσυκλέτα είναι αρκετά φορτωμένη.

Το σασί και το μοτέρ του
το Yamaha Tenere είναι σχετικά βαρύ αλλά είναι και άφθαρτο.
Οργώνει στις εκτός δρόμου διαδρομές!. Με αυτό το μηχάνημα μπορώ με την ησυχία μου να διασχίζω τις ερημικές τούνδρες τις Ρωσίας, χωρίς να ακούω από αυτό “παράξενους θορύβους” που με την σειρά τους να με οδηγούν στα όριο τις καρδιακής προσβολής..
Την οδήγησα με τα ελαστικά Heidenau k 60 scout , και σαν δεύτερα είχα τα Mithas Ε07! Έμεινα και με τα δύο ελαστικά πολύ ευχαριστημένος.. Τα δευτέρα τα Mitas Ε07 τα έχω ακόμα φορεμένα και μέχρι τώρα πρόσφεραν μια απόδοση πάνω από 25000 χλμ.
Έχουν ακόμα προφίλ στο επιτρεπόμενο όριο και η οδική τους συμπεριφορά είναι οκ.

Αξιοπιστία
Η αξιοπιστία είναι καλό πράγμα. Σε ένα τέτοιο ταξίδι, έχω αρκετά να δώ, να προσέξω και να οργανώσω.. Έτσι λοιπόν είμαι ευχαριστημένος αν η μοτοσυκλέτα μου δεν μου δημιουργεί προβλήματα και πονοκέφαλο. Τις έκανα κανονικά τα σέρβις της και αυτό ήταν.
Η μοτοσυκλέτα κράτησε την υπόσχεσή της. Στην Σαχάρα τις Τυνησίας, στους χαλικόδρομους του Καύκασου, στις απομακρυσμένες και ερημικές περιχές τις Ρωσίας, εκεί που επί μέρες είχαμε ασταμάτητες δυνατές βροχές .. Παντού έπαιρνε εμπρός με την πρώτη και δούλευε,, δούλευε.. δούλευε.. Όταν ήρθε η ώρα που χόρτασα το ταξίδι, την καβάλησα και αυτή με πήγε σπίτι..
Το Yamaha Tenere είναι άνετο ακόμα και σε ατέλειωτα χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου αλλά ποιος μοτοσικλετιστής ταξιδεύει ευχαρίστως σε αυτοκινητόδρομους; δεν υπάρχει πιο βαρετό πράγμα.. η απόλαυση βρίσκετε στους μικρούς επαρχιακούς και σε εκτός δρόμου διαδρομές!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Το Tenere με ταξίδεψε μακριά και για τα χρήματά που πλήρωσα, απόκτησα μια πολύ ποιοτική μοτοσυκλέτα.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά μικρά πράγματα που  έπρεπε να έχω στο νου μου.. !

τι πρέπει να προσέχουμε στο Yamaha XΤ 660 Z Tenere;:

Συνεμπλοκ!.
Τα συνεμπλοκ φθείρονται τόσο πολύ ώστε ο αλυσοτροχός να έχει πάρα πολύ παιχνίδι.. ενοχλητικό πράγμα και μπορεί να σου κοστίσει μια αλυσίδα.. αλλά αν το ξέρεις, τότε τα έχεις μαζί σου ή τα παραγγέλνεις και τα αλλάζεις μαζί με τα λάστιχα, περίπου κάθε 20.000 χλμ..

Ανορθωτής
Κατά την γνώμη μου, ο ανορθωτής είναι τοποθετημένος σε άσχημη θέση. Κανονικά δεν πρέπει ούτε να ζεσταίνεται ούτε να υγραίνεται. Στο Tenere βρίσκετε τοποθετημένος εξωτερικά και χαμηλά, δίπλα από την εξάτμιση και σε τέτοιο σημείο που συχνά δέχεται τα νερά της βροχή από τον μπροστινό τροχό.
Το πρόβλημα εδώ, βρίσκετε στην σύνδεση των καλωδίων ακριβώς πάνω στον ανορθωτή του Ténére! Εκεί με τον καιρό, διεισδύει νερό, οι επαφές σκουριάζουν με αποτέλεσμα να μην κάνουν επαφή.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην αποκτήσουμε προβλήματα;
Κάποιοι λύνουν το πρόβλημα έξυπνα και μετακινούν τον ανορθωτής κάτω από το κάθισμα. Αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα! . Άλλοι σφραγίζουν τη σύνδεση των καλωδίων όπως περιγράφετε εδώ. Αυτό το δεύτερο έκανα και εγώ και έτσι δεν είχα κανένα πρόβλημα..

Βλάβες στην διαδρομή
Στα 20.000 χλμ μου χάλασε το ρουλεμάν τιμονιού. Όπως έγραψα πιο πάνω, είχα το ανταλλακτικό μαζί μου. Στο συνεργείο που το αλλάξαμε είδαμε ότι το παλιό ήταν σπασμένο και οξυγονοκολλημένο.. με άλλα λόγια ο πρώην ιδιοκτήτης της, ίσως να την κακομεταχειρίστηκε..
Το ίδιο ήταν και με τα 4 φλας.. στο ένα μετά το άλλο έσπαγε το πλαστικό στις βάσεις του και μετά κρεμόταν από το καλώδιο. Τα άλλαξα και αυτά στο ίδιο συνεργείο.. και από ότι μου είπαν, τα φλας δεν ήταν τα αυθεντικά! Και στις δύο περιπτώσεις βλέπω το λάθος στον πρώην ιδιοκτήτη!

Συμπέρασμα : το Yamaha Tenere XT 660Z το αγόρασα με 11000 χλμ, τώρα το κοντέρ του γράφει 56000χλμ, το εμπιστεύτηκα και το θεωρώ ανθεκτικό και άφθαρτο.

Σημασία έχει ότι μετά από ένα ολόκληρο χρόνο στον δρόμο, ταξιδεύοντας 26 χώρες και οδηγώντας σε αυτές 36000 χλμ, εγώ και το Tenere επιστρέψαμε μια χαρά στο σπίτι, αυτό είναι που μετράει. Εκτός αυτού, δεν είχα σχεδόν καθόλου προβλήματα με την μοτοσυκλέτα ( ελπίζω να έλεγε το ίδιο και αυτή για εμένα)! Πάντως μου απέδειξε ότι η απόφασή μου ήταν σωστή..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.