Πως χρηματοδοτούμε το ταξίδι μας;
Ο Μοναδικός τρόπος για την χρηματοδότηση ενός μακροχρόνιου ταξιδιού εκτός αν δεν κερδίσαμε σε κανένα λαχείο, λόττο ή την μεγάλη κληρονομιά, είναι η πολύ δουλειά και η οικονομία!
Εμείς ανήκουμε στην τελευταία κατηγορία και για αυτό το ταξίδι χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι από τις οικονομίες μας που μαζέψαμε με τα χρόνια.
Με αυτό το ποσό θέλουμε να ταξιδέψουμε όσο γίνετε πιο πολύ! Και αν δεν συμβεί τίποτα απρόοπτο θα γυρίσουμε πίσω όταν τελειώσουν τα χρήματα που είχαμε για αυτό τον σκοπό.
Διαλέξαμε τις χώρες που θέλουμε να επισκεφτούμε έτσι ώστε να μπορούμε να ταξιδεύουμε όσο γίνετε ποιο πολύ.
Είναι λογικό ότι με το ίδιο χρηματικό ποσό μπορείς να έχεις μια μεγαλύτερη διαμονή στις φτωχές χώρες παρά στις πλούσιες!
Έτσι λοιπόν από την οικονομική πλευρά γίνονται οι αφρικάνικες, ασιατικές, νοτιοαμερικανικές και βέβαια οι ευρωπαϊκές και πρώην κουμμουνιστικές χώρες , ενδιαφέρουσες!
Αν βρεθεί μια δυνατότητα να δουλέψουμε κάπου θα το κάνουμε ευχαρίστως! Ποιος ξέρει; ίσως ανανεώσω κάπου ένα παλιό σπίτι..
Πως έχουμε παγκόσμια πρόσβαση σε ρευστό;
Την φράση μόνο το ρευστό μετράει την έχει ακούσει ο καθένας μας!
Αυτή η φράση συνειδητοποιήστε όταν είμαστε πολύ μακριά από το σπίτι και δεν έχουμε πρόσβαση σε μετρητά…
Πριν από ορισμένες δεκαετίες ήταν η πρόσβαση σε μετρητά μια ακριβή υπόθεση! Υπήρχαν τα Traveller Cheques αλλά η επεξεργασία τους και τα τραπεζικά ποσοστά για την εκταμίευση του χρηματικού ποσού τα κάναν πανάκριβα.
Τότε προτιμούσα να έχω όλο το χρηματικό ποσό μαζί μου με την ελπίδα ότι θα συναντήσω μόνο καλούς και ευγενικούς ανθρώπους και όχι ληστές!
Την σημερινή ημέρα υπάρχουν οι EC-κάρτες αλλά και αυτές έχουν στο εξωτερικό ποσοστά για επεξεργασία που φτάνουν μέχρι τα 10€ για κάθε εκταμίευση! Αν το υπολογίσουμε μακροχρόνια είναι και αυτό πανάκριβο!
Ο πραγματικά φτηνός τρόπος για παγκόσμια πρόσβαση σε ρευστό είναι οι πιστωτικές κάρτες.

Κάθε τράπεζα προσφέρει πιστωτικές κάρτες και είναι εύκολο να τις αποκτήσουμε!
Είναι καλύτερα να ταξιδεύουμε με τουλάχιστον 2 πιστωτικές κάρτες! Σε περίπτωση που δεν δέχεται η Visa ή η Master έχουμε μία εναλλακτική! Το ίδιο συμβαίνει αν μας την κλέψουν, αν χαθεί ή οτιδήποτε άλλο πάει στραβό..σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η δεύτερη πιστωτική κάρτα η σωτηρία..

Τα προτερήματα από τις πιστωτικές κάρτες
– οι πιστωτικές κάρτες είναι παγκόσμια γνωστές.
– Σχεδόν σε κάθε χώρα βρίσκουμε ΑΤΜ με το Visa/Master σήμα
– Χάθηκε η κάρτα η μας την κλέψανε, μπορούμε εύκολα να τις απενεργοποιήσουμε.
– Πέσαμε θύμα απάτης υπάρχει μια πιθανότητα να πάρουμε τα λεφτά μας πίσω..
– με λίγο ψάξιμο βρίσκουμε τις πραγματικά καλές κάρτες για πρόσβαση σε φτηνό χρήμα.
Τι πρέπει να προσέχουμε με τις πιστωτικές κάρτες;
– Να σηκώνουμε αρκετά χρήματα έτσι ώστε να μας φτάσουν μέχρι την επόμενη μεγάλη πόλη που θα έχει με σιγουριά ένα ΑΤΜ!
– χρήματα θα παίρνουμε μόνο από ΑΤΜ με το Visa ή το Master σήμα.
– τις πιστωτικές κάρτες δεν τις κουβαλάμε και τις δύο μαζί αλλά είναι αποθηκευμένες σε διαφορετικά σημεία .
– Τους τηλεφωνικούς αριθμούς εξυπηρέτησης και τους αριθμούς απενεργοποιήσεις τις κάρτας να τους έχουμε πάντα μαζί μας, για την ώρα ανάγκης! Βεβαία είναι σημαντικό μαζί με τον αυτό τον αριθμό να έχουμε  σημειώσει και τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας, την ημερομηνία λήξεις κτλπ..Κλάπηκε μια πιστωτική κάρτα, ή πέσαμε θύμα απάτης και δεν απενεργοποιήσαμε αμέσως την κάρτα, ίσως να έχουμε πρόβλημα, γιατί αυτό οι τράπεζες το λένε „παράλειψη επιμέλειας“ και τότε δεν βλέπουμε ούτε ένα ευρώ..για αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις αμέσως απενεργοποίηση τις κάρτας..
Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε μετρητά ( αποθηκευμένα και ξεχασμένα ) μαζί μας;
Σε μεγάλα κομμάτια από ορισμένες χώρες και κυρίως στις απομονωμένες περιοχές δεν υπάρχει σε κάθε χωριό ένα ΑΤΜ. Αν έχουμε τουλάχιστον λίγα χρήματα για την ώρα ανάγκης θα γλιτώσουμε τις ταλαιπωρίες.
Υπάρχει μία κοινή γλώσσα που καταλαβαίνει όλος ο κόσμος.  Αυτή η γλώσσα λέγετε Αμερικάνικο δολάριο.. ένα ποσό των 300$ θα ήταν εντάξει.
Με αυτό θα μπορούσαμε να πληρώσουμε την μεταφορά την μηχανής μας σε περίπτωση βλάβης η την ιατρική μας περίθαλψη..και αυτή πρέπει να την πληρώσουμε σε μετρητά προτού τα πάρουμε από την ασφάλεια υγείας πίσω..
Το να κουβαλάμε μετρητά μαζί μας είναι λίγο επικίνδυνο για αυτό είναι καλό να τα κρύβουμε σε έξυπνα μέρη και όχι όλα μαζί!

Και για την έσχατη περίπτωση μιας ληστείας θα ήταν καλύτερα να έχουμε ένα πορτοφόλι ειδικά φτιαγμένο για αυτές τις περιπτώσεις.. να έχει μέσα παλιές κάρτες που έχουν λήξει..κάρτες από σούπερ μάρκετ η βενζινάδικα..λίγα κέρματα λίγα χαρτονομίσματα..και βέβαια αποχωριζόμαστε από αυτό με πολύ κλαψούρα.. ποιος ξέρει ίσως βοηθήσει.
Συμπέρασμα: με δυο πιστωτικές κάρτες και λίγα μετρητά δεν θα αποκτήσουμε προβλήματα.. βέβαια οι καλύτερες πιστωτικές κάρτες δεν θα βοηθήσουν αν ο τραπεζικός λογαριασμός είναι άδειος..

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.