Η Γραφειοκρατική οργάνωση του ταξιδιού θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη αν δεν είχαμε τις πληροφορίες από τις ιστοσελίδες άλλων ταξιδιωτών!
Ψάξαμε στο ίντερνετ τους βρήκαμε και απορροφήσαμε τις συμβουλές τους!
Ένα από αυτά είναι η δημιουργία μιας βάσης! Θα είναι το γραφείο στο σπίτι, όπου προσωπικές και ατομικές εκκρεμότητες μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Αποτελείτε από ένα η περισσότερα άτομα στα οποία έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη!
Και ακριβώς εκεί κατάλαβα πόσο δύσκολο είναι για μένα να έχω σε κάποιον τυφλή εμπιστοσύνη!
Σε ποιόν εμπιστεύεσαι τα οικονομικά σου; ποιος παίρνει εξουσιοδοτήσεις για τα πάντα;;
Σε αυτό το θέμα ο αριθμός τον φίλων μηδενίζεται!
Τελικά αυτή την δουλειά την αναλαμβάνουν τα παιδιά μας!
Είναι αρμόδιοι για το ταχυδρομείο μας, την πληρωμή λογαριασμών, το σάρωμα και την επιστολή σε εμάς μέσω εμαιλ σημαντικών γραμμάτων, η διατήρηση του διαμερίσματος μας (σε περίπτωση που κάτι χαλάσει) κτλπ.
Για να είναι αυτή η βάση δημιουργική πρέπει να αποκτήσει απο εμάς μια πλήρη εξουσιοδότηση(μέσω συμβολαιογράφου) που φτάνει από την αίτηση για καινούργια ταυτότητα μέχρι και την διατήρηση των τραπεζικών λογαριασμών μας!
 
Η Ασφάλεια προσωπικής Αστικής ευθύνης
Αυτή είναι η απλή υποχρεωτική προσωπική ασφάλεια μας! Την έχουμε στην LVM είναι φτηνή και ισχύει για όλον τον κόσμο, εμάς μάς καλύπτει και σε θέματα που έχουν κάνουν με το διαμέρισμα! (πχ. Βλάβες μέσω τρίτου, βανδαλισμός κτλπ) οπότε αποφασίσαμε να την κρατήσουμε!
 
Ισχύει η ασφάλεια του οχήματος σε όλο τον κόσμο;
Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες μιλάνε για παγκόσμια ασφάλεια αλλά στην πραγματικότητα εννοούν μόνο την Ευρώπη και λίγες χώρες στην γειτονιά! Όταν ταξιδεύουμε λοιπόν έξω απο αυτές τις χώρες είμαστε χωρίς ασφάλεια! Εκτός από αυτό υπάρχουν και χώρες που σε υποχρεώνουν στα σύνορα να έχεις μια ντόπια δικιά τους ασφάλεια και αυτό ισχύει σε σχεδόν όλες οι χώρες στην βόρεια και νότια Αμερική, χώρες τις Αφρικής και τις Ασίας..Στις περισσότερες χώρες υπάρχουν στα σύνορα τέτοια γραφεία, δίπλα η ακριβώς μετά από τον έλεγχο διαβατηρίων!
Για ποιόν λόγο όμως να πληρώνουμε την δικιά μας για χώρες που δεν μας παρέχει κάλυψη;
Όταν εγκαταλείψουμε λοιπόν την Ευρώπη και την αρμοδιότητά τις ασφάλειάς μας, συμφωνήσανε να τους στείλουμε μια φωτοτυπία μέσω μαιλ από την καινούργια ασφάλεια.. όσο θα ταξιδεύουμε λοιπόν σε αυτές τις χώρες, η δικιά μας ασφάλεια θα είναι σε διακοπή και δεν θα πληρώνουμε τίποτα!
Μέσω ενός εμαιλ θα μπορεί πάλι να ενεργοποιηθεί ξανά! Για αυτή την συμφωνία ήταν σημαντικό το ραντεβού με τον ασφαλιστή μας για να του εξηγήσουμε τι σχεδιάζουμε και τι θέλουμε από αυτόν! ο δικός μας ενθουσιάστηκε από το σχέδιό μας και στην συνέχεια έκανε την υπόθεση για εμας όσο πιο απλά μπορούσε!
 
Τα τέλη κυκλοφορίας!
Υπάρχει λόγος να πληρώνουμε τα τέλη κυκλοφορίας στην χώρα μας, αφού η μοτοσυκλέτα βρίσκετε για χρόνια στο εξωτερικό;
Αφού λοιπόν αφήσουμε πίσω μας την Ευρώπη και την περιοχή αρμοδιότητας τις ασφάλειάς μας σκεφτήκαμε να στείλουμε πίσω στην Βαση μας, τις πινακίδες και να διακόψουμε έτσι τα τέλη κυκλοφορίας! Στις μηχανές μας θα βάλουμε τις δεύτερες πινακίδες που φτιάξαμε και είναι ίδιες με τις πρώτες και έτσι ταυτίζονται όλα πάλι με τα χαρτιά!
Ο αστυνομικός από το Περού η το Νεπάλ δεν έχει την δυνατότητα να το ελέγξει αν οι μηχανές πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, ούτε και ο αστυνομικός από τις ΗΠΑ και Καναδά μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο! Αυτοί βλέπουν αν ο αριθμός τις πινακίδας είναι ο ίδιος με τα χαρτιά και το όνομα του ιδιοκτήτη..και όλα αυτά είναι ένταξή! Αλλά αυτό είναι κάτι που ο καθένας πρέπει να αποφασίσει μόνος του αν αξίζει να το κάνει η όχι..
Τι γίνετε με την ασφάλεια υγείας;
Οι ντόπιες ασφάλειες υγείας μας ασφαλίζουν πάντα για λίγες εβδομάδες στο εξωτερικό! Το πολύ είναι 6 μήνες! Τι γίνετε όμως μετά;
Ένας γνωστός μου που ταξίδεψε με την μοτοσυκλέτα του στην ΗΠΑ, αρρώστησε εκει!
Πήγε στο νοσοκομείο! Εκεί του κάναν μία ακτινογραφία, δύο ενέσεις και του δώσανε ένα κουτί με χάπια!
Ο λογαριασμός;
4500$ για μια ώρα νοσοκομείο!
Αναρωτιόμασταν τι θα πλήρωνε, να είχε κάποιο κάταγμα η κάτι χειρότερο!
Τα ποιο απλά πράγματα σε θέμα υγείας μπορούν σε ορισμένες χώρες να κοστίσουν πάρα πολλά χρήματα και να σε αναγκάσουν να διακόψεις το ταξίδι σου!
Υπάρχει και η αντίθετη πλευρά.. οι χώρες που έχουν τριτοκοσμική ιατρική περίθαλψη..
Αυτές είναι η περιπτώσεις που η Ευρωπαϊκές ασφάλειες υγείας σε σοβαρές περιπτώσεις σε φέρνουν πίσω αεροπορικώς!
Είναι λοιπόν λίγες οι ασφάλειες υγείας που προσφέρουν μια παγκόσμια μακροπρόθεσμη ασφάλεια! Εμείς διαλέξαμε την ADAC.
Κοστίζει 50€/το μήνα, ανά άτομο, την κλείσαμε για 2 χρόνια και έπρεπε να τα πληρώσουμε από την αρχη όλα!
Διακόπτουμε το ταξίδι μας πιο νωρίς παίρνουμε την διαφορά στα χρήματά μας πίσω..θέλουμε να συνεχίσουμε ανανεώνουμε το χρονικό διάστημα πληρώνοντας!
Τα προτερήματα αυτής τις ασφάλειας είναι πολλά!
Εκτός από το ότι αναλαμβάνει το κόστος της ιατρικής κάλυψης σε όλο τον κόσμο, σε επαναφέρει αεροπορικώς στην χώρα σου σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε άσχημη κατάσταση ή η ιατρική περίθαλψη τις χώρας που είσαι, είναι ανεπαρκής!
Σε αυτή την τιμή των 50€/μήνα, βρίσκετε και μια ασφάλεια αναπηρίας λόγο ατυχήματος! Με άλλα λόγια μένεις ανάπηρος απο ένα ατύχημα σε αυτό το ταξίδι, ( χτύπα ξύλο..) η ασφάλεια σου εξασφαλίζει για την υπόλοιπη ζωή σου την επιβίωσή σου!
Πρέπει να αναφέρω ότι αυτή η ασφάλεια ισχύει μόνο για το εξωτερικό και για παγκόσμια ταξίδια! και όχι για μια άλλη και μόνο χώρα! Με άλλα λόγια σήμερα εδώ αύριο εκεί..
Είναι τα διεθνή έγγραφα αναγκαία;
Σχεδόν όλοι λένε το ίδιο.. τα είχαν μαζί τους αλλά δεν τα χρειάστηκαν ποτέ!..
Έτσι τα βγάλαμε και εμείς! Διεθνή Άδεια κυκλοφορίας και δίπλωμα!
Η Διεθνή Άδεια κυκλοφορίας ισχύει όσο ισχύει το ΚΤΕΟ του οχήματος αλλά κανένας αστυνομικός στην Ασία η Αμερική το ξέρει αυτό και ευτυχώς την ημερομηνία λήξης την γράφουν στην διεθνή Άδεια κυκλοφορίας με στυλό, οπότε στην έσχατη ανάγκη με λίγη προσοχή γίνετε πχ. πολύ εύκολα από τον αριθμό 3 ένα 8..
τι είναι το Carnet de passage? Το χρειαζόμαστε;
Στα απλά γραμμένο το Carnet de passage ή πολύπτυχο, είναι ενα τελωνιακό ντοκουμέντο για τις χώρες που δεν τα βρήκαν μεταξύ τους στα θέματα του τελωνείου! Περνάς το όχημά σου στο τελωνείο κάθε χώρας και πληρώνεις με μια εγγύηση που λέγετε Carnet de passage ή πολύπτυχο..Η τελωνειακή σφραγίδα του ντοκουμέντου δίνει το δικαίωμα στην χώρα να πάρει αυτά τα χρήματα σε περίπτωση που το όχημα δεν βγει από την χώρα..για αυτό είναι η σφραγίδα τις εξόδου πιο σημαντική από αυτή τις εισόδου! Το πολύπτυχο  Αγοράζετε από την ΕΛΠΑ ..το ποσό εξαρτάτε απο το όχημα..εμείς έπρεπε να πληρώσουμε 1500€ για κάθε μοτοσυκλέτα..Το πολύπτυχο ισχύει για ένα χρόνο, Τα χρήματα επιστρέφονται όταν το όχημα γυρίσει πίσω στην πατρίδα του.
Σημαντικό! γιαυτό τον λόγο πρέπει το τελωνείο τις χώρας μας να βάλει σαν τελευταία την σφραγίδα του στο πολύπτυχο. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνει τον επαναπατρισμό του οχήματος! Έτσι μπορεί η ΕΛΠΑ να μας επιστρέψει το ποσό που πληρώσαμε! ..εμείς στα επόμενα 2 χρόνια δεν χρειαζόμαστε το πολύπτυχο, οπότε δεν το αγοράσαμε!
 
Αντίγραφα σημαντικών εγγράφων
Σε περίπτωση που χαθούν η κλαπούν σημαντικά έγγραφα είναι σημαντικό να υπάρχουν αντίγραφα..για αυτό τον λόγο σκέναρα όλα τα έγγραφά μας..τα αντίγραφα τα έχω μαζί μας σε μορφή χαρτιού, ψηφιακά σε USB και τα έστειλα μέσω μαιλ στον εαυτό μου! με αυτό τον τρόπο ελπίζω να έχω πάντα πρόσβαση σε αυτά!
Last but not least είναι η καταγγελία από ορισμένες συμβάσεις που δεν χρειάζονται και δεν συμφέρουν στο εξωτερικό!
Για παράδειγμα το κινητό μου! Δυστυχώς εκεί κατάλαβα ότι αυτό στα μικρογραμμένα που λέει ..“η σύμβαση επεκτείνεται αυτόματα κατά 12 μήνες“..κοστίζει χρήματα και ταλαιπωρία..

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.